RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Kettősség jellemzi a gazdálkodók szemléletét

2017.05.03. 16:29 :: Pólya Árpád

A Takarék Agrárhangulati Index legfrissebb felmérése szerint óvatosabbak, de továbbra is létszámbővítésben és hatékonyságnövelést célzó beruházásokban gondolkodnak az agrárium döntéshozói.

Az Index harmadik, 9,14 pontos értéke ugyan elmarad az előző mérés 12,89 pontos értékétől, azonban megállapítható, hogy a mezőgazdaságban érdekelt vállalkozások döntéshozói közül mintegy 9 százalékponttal vannak többen azok, akik a következő 12 hónap során inkább javulást várnak működési környezetükben, mint a romlást feltételezők.

Az előző méréshez képest kissé többen aggódnak a termelés jövedelmezőségének változása miatt, amit elsősorban a piaci árak alakulásával hoznak összefüggésbe, és a hatékonyság javítását célzó fejlesztésekkel, beruházásokkal próbálnak ellensúlyozni.

A válaszadók mintegy 80 százaléka tervez beruházást a következő egy évben, ugyanakkor továbbra is mérsékelt a gazdálkodók hitelfelvételi kedve. A válaszadók 20 százaléka növekedést, 3 százaléka pedig csökkenést vár a foglalkoztatottak számában, többségük változatlan létszámmal tervez.

A Takarékbank a felmérést negyedéves gyakorisággal végzi stratégiai partnere, az AgroStratéga közreműködésével. A kutatás kérdőíve a gazdálkodók saját helyzetének megítélésére, jövőre vonatkozó elképzeléseire, beruházási szándékaira, hitelfelvételi terveire, a támogatások igénybevételére, a gazdálkodás hatékonyságának növelésével kapcsolatos elképzeléseire fókuszál, esetenként az ágazattal kapcsolatos szezonális kérdéseket tartalmaz. A válaszadók 97-100 százaléka döntéshozó, fennmaradó részük döntésbefolyásoló a szakterületén. Az ötszáz fős minta az egységes agrártámogatási kérelmet benyújtókra nézve reprezentatív.

A Takarék Agrárhangulati Index felmérés legfrissebb eredményeiről bővebben itt olvashat.

Szólj hozzá!

Címkék: piac pályázat hitel fejlesztés mezőgazdaság piackutatás támogatás beruházás helyzetelemzés agrárium portfolioblogger élelmiszer gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr9812477041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.