RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

A mezőgazdasági termelők gazdaságfejlesztési tervei és annak irányai

2014.03.06. 12:12 :: Pólya Árpád

A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók négyötöde továbbra is gazdaságának fejlesztését tervezi középtávon. A fejlesztésben gondolkodók nagyobbik hányada a birtok méretének növelése mellett a termelés technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki.

A mezőgazdasági termelést jövedelemszerzés céljából folytató gazdálkodók információszerzési szokásait és jövőre vonatkozó elképzeléseit vizsgáló AgroStratéga felmérés 2012-ben 1.198 fő, 2013-ban pedig 1.180 fő ágazati döntéshozó megkérdezésén alapult. A minta a mezőgazdaságilag hasznosított terület 90%-át művelő mintegy 180 ezer gazdálkodó egységet reprezentálja.

A válaszadók négyötöde mindkét felmérés esetében döntéshozó, további 12-16%-uk döntés befolyásoló a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében; ugyanakkor a válaszadók mindegyike döntéshozó vagy döntés befolyásoló legalább egy szakterületen. Tehát az alapanyag és gép, alkatrész beszerzési illetve a terményértékesítési döntésben minden válaszadó részt vesz. A válaszadók közel fele önállóan hozza meg a beszerzési és értékesítési döntéseket, további egyharmaduk mások megkérdezése után dönt.

AgroStratéga_a_gazdaság_jövőképe_2013_grafikon1.jpg

A válaszadók négyötöde 2013-ban – csakúgy, mint 2012-ben is a gazdaság középtávú fejlesztésében gondolkodik. Csupán minden ötödik gazdálkodó tervezi a gazdaság változatlan formában történő fenntartását. Míg 2012-ben egyetlen válasz sem, addig 2013-ban a válaszok 2%-a vonatkozott a gazdaság megszüntetésére (az „egyéb” kategóriába a pontosan nem értelmezhető célok kerültek (1-2%)).

AgroStratéga_a_gazdaság_jövőképe_2013_grafikon2.jpg 
2012-ben a válaszadók 43%-a, 2013-ban 39%-uk a birtok méretének növelése mellett annak technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki. Egyötödük mindkét évben a gépesítés színvonalát tervezi fejleszteni, míg 2012-ben 17%-uk, 2013-ban 19%-uk a birtok méretének növelését tervezi.

A fentiekkel összefüggésben egy érdekes kiegészítő információ a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a KSH által 2012-ben közösen végzett online felmérésnek a gazdák jövőképére vonatkozó kutatási eredménye. A felmérésben részt vett 501 fiatal gazda megkérdezése alapján elmondható, hogy a fiatal gazdák 85%-a az elkövetkezendő öt évben szeretne beruházásokat végrehajtani a gazdaságában. A megkérdezettek 66%-a épülettel, illetve egyéb építménnyel kapcsolatban végezne beruházást, akár bővítést, átalakítást, építést vagy felújítást. A második legnagyobb arányú fejlesztési terület (26%) a gépek, berendezések, járművek körében történő beruházási szándék. Ültetvény- és erdőterületekkel kapcsolatos beruházásokat a válaszadók 3%-a tervez, a tenyészállatok, igásállatok számának bővítését pedig mindössze 2% tervezi.

A válaszadók kétharmada (66%) alternatív jövedelemszerző tevékenységgel bővítené gazdálkodói tevékenységét a következő öt évben. A válaszadók 63%-a termék-feldolgozással bővítene, 22%-uk bérmunka szolgáltatással, 10%-uk turisztikai tevékenységgel, míg további 4%-uk a bioenergia-termelés irányába diverzifikálná a gazdaságát.

Az elmúlt évek kutatási eredményei alapján elmondható, hogy a mezőgazdasági termelés jelenlegi döntéshozói és a jövő generációját képviselő fiatal gazdák többsége egyaránt a gazdálkodás fejlesztését és a tevékenység bővítését célozza meg középtávon. A képet árnyalja a tavalyi felmerés azon válaszadóinak 2%-os aránya, akik 2-3 éven belül a gazdálkodás visszafejlesztését illetve megszüntetését tervezik.

Szólj hozzá!

Címkék: stratégia fejlesztés mezőgazdaság piackutatás beruházás agrármarketing agrárium generációváltás fiatal gazda fiatal gazdálkodó

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr965845904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.