RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Konyhakertek reneszánsza II. – európai körkép

2013.08.26. 11:05 :: Varanka Mariann

Két évvel ezelőtti írásunkban saját tapasztalataink, továbbá a számok tükrében mutattuk be, hogyan élik reneszánszukat a hazai konyhakertek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) idén már harmadik éve szervezte meg „Vesd bele magad!” programját. A programon keresztül kisiskolás gyerekek kapnak vetőmag csomagokat, hogy azt otthon, a család saját kertjében felhasználják. Mostani körképünk európai kitekintést nyújt a kiskertek egyre nagyobb népszerűségéről.

oberhauseni_kiskertek_by_AgroStratéga.jpgParadicsomi sziget a zöldben vagy nyárspolgári idill? Alaposan megoszlanak a vélemények a hétvégi kerteket illetően. Számos német nagyvárosban, így például Münchenben mégis egy ideje divatosnak számít a hobbikert. Egyre több család igényel a várostól egy darabka zöld területet. Dacára annak, hogy a kiskerteket aprólékosan szabályozó törvény poroszosan katonásra sikeredett. A rendelkezés például 24 m2-ben határozza meg a szaletli méretét, a kert területének egyharmadát pedig gyümölcs és zöldségtermesztésre kell használni. A müncheni kiskerteket művelők egyesületeket alapítottak, ahol a tagok együttes erővel próbálnak lobbizni a túl szigorú előírások ellen. A pergolákra például nem lehet tetőt szerelni, így nincs hova elbújni az eső és a tűző nap elől, ha a munkában megfáradva egy kicsit még pihenni szeretnének a szabadban. A grillezést viszont nem korlátozzák, így a családok és baráti társaságok örömmel hódolnak ennek a népszerű nyári tevékenységnek.

A szigorú szabályok ellenére mégis hosszú a kiskertre várakozók sora. A meglévő bérlőkön felül 1.200 müncheni lakos szeretne ily módon kertészkedni, saját biozöldséget termelni. Egy kis földterület bérleti díja évi 350 €, továbbá a növényeket térítés ellenében kell átvenni az előző bérlőtől. A terület tulajdonosa a város. A Kiskertművelők Egyesülete a maga több mint 500 telkével a legnagyobb állandó kiskerti telep Münchenben. Újabb hobbikerteket már aligha fognak kijelölni, a telekárak ugyanis folyamatosan emelkednek.

Ma körülbelül 1 millió hobbikert létezik Németországban. Először pihenésre szánták a kerteket, de a gyermekes családok gyümölcsöt és zöldséget is elkezdtek termeszteni, saját fogyasztásra.

német_nagyvárosi_kertek_2013_by_AgroStratéga.jpg
A németül Schrebergartennek (Schreber-kertek) nevezett kiskertek nevüket a XIX. század közepén élt Moritz Schreber lipcsei orvosról kapták, aki a munkásgyermekek egészségéért aggódva sok mozgást javasolt a friss levegőn. A városi gyerekek a növekvő iparosodás és szűkös lakáskörülmények miatt alig találtak játékra alkalmas szabad területet, sőt gyakran többedmagukkal osztoztak egy ágyon. A későbbiekben a szülők vették át az ágyások gondozását, így jöttek létre 1870-ben az első német hobbikertek Lipcse körül. Talán nem véletlen, hogy Németországban ma is Lipcsében van a 100 lakosra jutó legtöbb városi kiskert (6 db).

Később az emberek elkezdtek más szemmel nézni a kiskertekre. Ma már nem a korábbi, a munkásmozgalomból származó klisével azonosítják. A szemléletváltás kedvező fordulatot hozott, mert ezáltal megfiatalodik a hobbikertész társadalom. Egyre inkább olyanok csatlakoznak az egyesületekhez, akiket érdekel a kert és jól érzik benne magukat. A bérlők átlag életkora 60 év, ugyanakkor 2003 és 2008 között az új bérlők 45 százaléka már fiatal családokból állt. A 2000 után átvett bérleti jogok tulajdonosainak 65%-a 55 évesnél fiatalabb.

A gyerekek, nyugdíjasok, kétkezi munkások és fiatal diplomások alkotta közösségeket a kert szeretete kovácsolja egybe. Közülük többen úgy nőttek fel, hogy volt kertjük, majd az oktatási és munkalehetőségek miatt egyre többen költöztek a nagyvárosokba. Ám a saját kert iránti nosztalgikus érzés sokakban nem múlt el. Aki megteheti, kiköltözik a nagyvárosból kisebb településre, zöldövezetbe, de azoknak, akik ezzel a lehetőséggel nem tudnak élni, a városi kiskert ideális megoldást nyújt. Egy kis darabka bérelt föld, ami sokakat boldoggá tesz.

A kiskertek társadalmi szerepe egyre inkább felértékelődik. Az 1926-ban Luxemburgban alapított, legnagyobb európai non-profit szervezet, az Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux több mint 3 millió tagja számára adta közre tájékoztatóját a veteményeskertek társadalmi jelentőségéről:

  • A bárki számára elérhető, nyilvánosan bérletre meghirdetett kiskertek rendszere átlátható és ellenőrizhető. A kiskertek hozzájárulnak a jobb életminőséghez, a városokban növekvő por és zajszennyezés csökkentéséhez, a zöldterületek növeléséhez, a természetes élőhelyek és fajok védelméhez, továbbá a természettel való szerves kapcsolat fenntartásához.
  • A kiskertek a családok számára értékes szabadidős tevékenység lehetőségét nyújtják, alacsony költséggel egészséges zöldségeket, gyümölcsöket termelhetnek maguknak. Megtapasztalják a vetés, a növekedés, a virágzás és a betakarítás nyújtotta örömet, személyes kapcsolataik javulnak, a természettel való közvetlen kapcsolat pedig ellensúlyozza a beton, aszfalt és panelrengeteg miatti stressz hatásokat.
  • A gyermekek és fiatalok számára a kiskertek pótolják a játszótereket, a szabadban, üde környezetben tudnak játszani, jó levegőn mozoghatnak. Közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a természetről és saját észleléseikkel tudják kiegészíteni az iskolák által nyújtott biológiai ismereteiket.
  • A kiskertek az egészséges tevékenység lehetőségét nyújtják, relaxációs hatásuk csökkenti a munkahelyi stresszt, hiszen tökéletes kikapcsolódást kínálnak a mindennapi munkából.
  • A munkanélküliek számára a kiskertek és a körülöttük kialakult közösségek adják a valahova tartozás, a „szükség van rám” érzését. Lehetőséget adnak a semmittevés depresszív hatásainak elkerülésére, továbbá az igényelhető támogatások és saját munkájuk révén a munkanélküliek is olcsón juthatnak friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz.
  • A bevándorlók részére a kiskertek olyan szocializációs lehetőséget kínálnak, amelynek révén jobban tudnak integrálódni a befogadó ország társadalmába. Németországban például a bérlők 7,5%-a bevándorló, azaz 75.000 bérlő család rendelkezik valamilyen migrációs háttérrel.   
  • A kiskerti közösségek egyfajta klubéletet biztosítanak, ahol elmélyülhetnek az emberi kapcsolatok, csökken az elszigetelődés, a tagok megoszthatják egymással tapasztalataikat és örömüket, erősödik a well-being (jól-lét) érzése.


európai_bérelt_kiskertek_2012_by_AgroStratéga.jpgAz osztrák, belga, dán, finn, francia, holland, lengyel, luxemburgi, angol, német, norvég, svájci, svéd és szlovák nemzeti szövetségek alkotta szervezethez 2006-ban együttműködőként csatlakozott a Japán Kiskertek Szövetsége. A széles társadalmi érintettséget jól példázza az is, hogy például Lengyelországban 850.000 bérlőt érint, akik összesen 44.000 hektáron kertészkednek kiskerti rendszerben. A 2005-ben jóváhagyott lengyel földtörvény megnyugtatóan rendezte az ő helyzetüket is.

Látható tehát, hogy a városi kertek itthon és Európa más országaiban is egyre inkább teret nyernek. A kiskertek hozzájárulnak az önellátás kultúrájának fejlesztéséhez, a jó minőségű élelmiszerek termeléséhez, valamint új közösségek kialakulásához. A szó minden értelmében értéket teremtenek.

Források: www.agrya.hu, www.jardins-familiaux.org, egyéb internet

Szólj hozzá!

Címkék: piac mezőgazdaság kertészet agrárium generációváltás élelmiszer gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr535477380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.