RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Agrártermékekbe érdemes fektetni

2012.01.18. 11:48 :: Varanka Mariann

Mind a részvényekkel, mind az arannyal kapcsolatban igen pesszimista véleményen van Jim Rogers. A neves befektető szerint nem lenne meglepő, ha a legfőbb nemesfém ára 1.200 dollárig esne, de áresést vár a feltörekvő és a legtöbb fejlett részvénytől is. Ha valamibe, akkor agrártermékekbe fektetne, melyek egyedüliként kínálhatnak kedvező befektetési lehetőséget - írja a CNBC.

Miközben Rogers továbbra is optimista az agártermékeket illetően, a feltörekvő piacok, az amerikai technológiai szektor, és az európai részvények esésére játszik. "Nem látok túl sok okot, hogy részvényt tartsak" - mondta. Rogerst ráadásul az sem lepné meg, ha az arany ára 11 évnyi folyamatos drágulás után akár 1.200 dollárig esne (lásd a következő grafikont). Ha a legfőbb nemesfém unciája 1.200 dollár lenne, már ő is vásárolna.

 


 

Ha most bármit is kéne vennem, akkor agrártermékeket vennék” – mondta Jim Rogers. „Tovább menve, minden mezőgazdasági terményből nagy hiány lesz, ideértve még a mezőgazdasági munkásokat is. Ez a szektor jó hely lehet a következő 10-20 évben. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a mezőgazdasági szektorban tevékenykedő cégek részvényei is jó vételi lehetőséget kínálnának” - tette hozzá a neves befektető. Rogers az agrártermékek áremelkedésére tőzsdén kereskedett alapokon (ETF-eken) és határidős ügyleteken keresztül fogad.

 

A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a nyersanyagok áremelkedésére fogadni sokkal kifizetődőbb, mint a nyersanyagokkal foglalkozó cégek részvényeire. A 70-es években, amikor Rogers Soros Györggyel együtt hatalmas hozamokat ért el a Quantum Funddal, a gazdaság és a részvények rosszul teljesítettek, miközben a nyersanyagok szárnyaltak - idézte fel emlékeit a befektetési guru. A Standard&Poors fenti grafikonját elnézve van igazság az elmondottakban.

A Bloomberg készített vele egy interjút, ahol többek között ezt mondta: „Hatalmas „bika piac” lesz az élelmiszerekben. Historikusan nézve az élelmiszerek még most is rendkívül nyomott árszinten vannak. Mint tudja, a cukor árfolyama 600%-ot emelkedett az elmúlt 5-6 évben. Még így is csak 50%-kal a mindenkori csúcs alatt van az árfolyama. Megdöbbentő, hogy mekkora emelkedési potenciál van az élelmiszerek árfolyamában.”

Egy magyar blognak adott exkluzív interjúban ugyanakkor jelezte: bár lát fantáziát a magyar mezőgazdaságban, de szerinte ennek kiaknázásához sürgősen liberalizálni kell a termőfölddel való kereskedelmet. Be kell engedni a külföldi szakértőket, technológiákat, sőt a külföldi munkaerőt – akár termelőket – is, mert ezek nélkül Magyarország semmit nem fog tudni profitálni a földből, mint természeti kincsből.

Jim Rogers

Ifjabb James Beeland Rogers 1942-ben született Baltimore-ban, és Alabamában nőtt fel. Miután a Yale Egyetemen átvette diplomáját, a Wall Streeten kezdett el dolgozni a Dominick & Dominick-nél. Két évvel később, 1966-ban egy újabb diplomát szerzett Oxfordban, ezúttal filozófiai, politikai és közgazdasági tanulmányokból. Karrierjét egy New yorki befektetési banknál folytatta, majd Soros Györggyel együtt megalapította a Quantum Fundot, amely a történelem egyik legsikeresebb hedge fundja (zártkörű befektetési alapja) lett. Az alap 1970 és 1980 között 4.200 százalékos hozamot produkált, míg ez idő alatt az S&P 500 index mindössze 47 százalékot emelkedett, tombolt az infláció és a recessziók egymást érték. Kettejük munkamegosztásában Soros volt a kereskedő, Rogers pedig az elemző, a látnok, aki kiváló elemzéseivel hosszú távú folyamatokat vázolt fel.

Véleményére és jóslataira elsősorban a hosszú távon befektetni szándékozóknak érdemes figyelniük. Saját maga is általában hosszú távra, 5-10-15 évre fektet be. Az árupiaci emelkedést például 1998-99-ben megjósolta, és azóta is ugyanazt ismétli. Igaza volt, időközben az olaj ára kb. tízszeresére, az arany ára hatszorosára és a termőföld ára is többszörösére drágult. Eközben azonban nagy árfolyamesések és emelkedések is voltak - ám ő a rövidtávú hatásokkal nem foglalkozik. Rövid-középtávon tehát ne várjunk használható tanácsot Rogerstől, ám világszemlélete, piaci tapasztalata valóban figyelemreméltó és nagyon hasznos lehet mindenki számára.

Az elképesztő sikerek után Rogers 1980-ban "visszavonult", majd barátnőjével (illetve későbbi feleségével) háromszor is körbejárta a földet. Kétszer is bekerültek a Guinness rekordok könyvébe, egyszer százezer mérföldet meghaladó motorozásukkal, majd 116 országot érintő kalandozásukkal. Utazásairól és befektetéseiről több bestsellert is írt. Rogers 2007-ben eladta New York-i villáját és Szingapúrba költözött, mivel úgy gondolta, a legjobb befektetési lehetőségek jelenleg Ázsiában találhatók.

A saját árupiaci indexét, a Rogers International Commodity Indexet a 90-es évek végén alkotta meg. Ehhez három alindexet is kreált, egyet az agrár-, egyet az energiapiaci termékeknek, egyet pedig a fémeknek. 2011-ben egy új árupiaci indexet is létrehozott, amely a nyersanyagok helyett az azokkal foglalkozó leglikvidebb vállalatok részvényeit tartalmazza. Jelenleg a Rogers Holdings and Beeland Interests elnöke. Emellett többek között a Leopard Sri Lanka Fund tanácsadójaként is dolgozik, valamint számos gazdasági szaklapban és televízióban is rendszeresen nyilatkozik. Időszakonként a Columbia Egyetemen tanít.

Források: www.portfolio.hu, www.mfor.hu, www.alapblog.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: piac stratégia mezőgazdaság kereskedelem beruházás termény helyzetelemzés agrármarketing agrárium élelmiszer gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr363573418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.