RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Új típusú exportösztönzés a mezőgazdasági gépgyártás piacán

2011.10.20. 14:42 :: Pólya Árpád

A szlovákiai Szelőce (Selice) községben október 13-án tartott szántóföldi bemutató új fejezetet nyitott a magyar termékek külpiaci elhelyezésének kormányzati támogatásában.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a 34 legjelentősebb hazai gépgyártót összefogó Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) közös szervezésében megvalósult bemutatón 11 cég jelenítette meg termékeit, legújabb fejlesztéseit olyan témakörökben, amelyek a mezőgazdaságban alkalmazott fontosabb technológiai folyamatokra fókuszálnak. Többek között kukorica betakarító adapter, szárzúzó, nehéztárcsa, multifunkciós mezőgazdasági pótkocsi, váltvaforgató eke, vetőgép, pótalkatrészek, kőfelszedő gépsor, permetező és mulcskultivátor kerültek bemutatásra.

A rendezvény annyiban jelent új irányvonalat a HITA exportösztönzésében, hogy nem a megszokott ágazati kiállítási részvételt támogatják, hanem a cégek igényei alapján önálló árubemutatókat (jelen esetben szántóföldi bemutatót) szerveztek. Az adott célcsoportot közvetlenül elérő rendezvény hatékonyság és gazdaságosság szempontjától felveszi a versenyt a hagyományos üzletfejlesztési módszerrel, vagyis a kiállításokon való megjelenéssel. Az önálló bemutató előnye, hogy a nemzetközi kiállításokkal szemben sokkal célzottabb, az előzetesen szétküldött ismertetők alapján kimondottan 1-1 gyártó vagy termék iránt érdeklődők vesznek részt az eseményen.

A program célja a kukoricatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos komplett magyar technológiai sor bemutatása volt, az egyik legperspektivikusabban növekvő export-piacunkon, Szlovákiában. Ilyen széles körű, hazai gyártókat felvonultató gyakorlati bemutatóra a MEGOSZ történetében sem volt még példa.

A helyi partnerek megkeresésére felkért kereskedő cég több mint száz helyi gazdát és forgalmazót hívott meg sikerrel a bemutatóra. A magyar résztvevők összességében 30-35 gépre adtak konkrét ajánlatot és helyszíni eladásra is volt példa, de a rendezvény sikerességét igazából 6-12 hónap múlva lehet megítélni, hiszen a több millió forint értékű gépek esetében a vevőnek a finanszírozási kérdésekre is megoldást kell találnia.

Éppen az exportfinanszírozási problémák megoldása érdekében kezdeményezte a HITA az Eximbankkal meglévő kapcsolatainak elmélyítését egyes kiemelt célterületeken. Bödőcs Róbert, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Üzletfejlesztési Főosztályának vezetője a résztvevőknek elmondta, hogy közös cég- és projektauditok útján szeretnék elérni, hogy a magyar mezőgazdasági és feldolgozóipari technológiákat exportáló cégek a nyugati versenytársakhoz felzárkózva finanszírozási megoldásokat is tudjanak ajánlani a külföldi vevőknek. Ezen a területen Magyarország által eddig ki nem használt EU-s és ENSZ Fejlesztési Programokba való bekapcsolódáson is dolgozik a HITA.

Magyarország nettó gépexportőr a mezőgazdaság területén (vagyis többet exportál, mint importál), ami jelentős teljesítménynek számít, mivel hazai vezérgépgyártás (kombájn, traktor) nincs. Exportunk 80%-a Nyugat-Európába, közel 7%-a Kelet-Európába irányul. Az ágazat belföldi értékesítése 2011. első félévében 44%-kal, exportja 48,8%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest.
 

Forrás: Nemzeti Külgazdasági Hivatal

Szólj hozzá!

Címkék: piac innováció fejlesztés mezőgazdaság kereskedelem támogatás beruházás növénytermesztés agrármarketing agrárium mezőgazdasági gép

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr53317615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.