RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Egy tetőtéri szobától a saját gyártású, egyedi összetételű műtrágyákig

2011.10.04. 17:17 :: Varanka Mariann

Magyarországon egyre több olyan sikeres vállalkozás van, amelyek története és eredményei példaértékűek. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik élén olyan vezető áll, aki határozott elképzeléseivel és elhivatottságával mutat utat. Simon Péter, a Fertilia Kft. alapítója és ügyvezetője avat be minket a kulisszatitkokba.

A magyar műtrágya gyártó cég központja Enyingen, Fejér megyében található. Vendéglátónk, Simon Péter kedves közvetlenséggel invitál kávéra és beszélgetésre.

simon_peter_fertilia_kicsi.jpgMit jelent az Ön számára a siker?
Talán az első és legfontosabb, ami eszembe jut, hogy idén 20 éves a Fertilia. 1991-ben egy tetőtéri szobában kezdtünk el műtrágya kereskedelemmel foglalkozni. Ezt követte néhány irodahelyiség, majd egy, már áruk raktározására is alkalmas műhely kialakítása. Az első komoly beruházásra 1997-ben került sor, az enyingi központi telephely létrehozásával. Ma már – az enyingi központot is beleértve – összesen négy telephelyünk van. Ezt a 20 évet és az elégedett ügyfélkört mindenképpen sikernek tartom, mint ahogy azt is, hogy fejlődésünk a válság éveiben sem torpant meg, sőt, növekedni tudtunk.

A látványos eredmények általában több összetevőnek köszönhetők. Mi húzódik meg a Fertilia Kft. eredményeinek hátterében?
Az egyik fő összetevő a csapat, a Fertiliánál dolgozó kollégák. Az ő kitartó munkájuknak is köszönhetők az elért eredmények. A másik fontos dolog a szemlélet: nem gyártjuk a problémákat, hanem megoldjuk azokat. A kutatás-fejlesztés és a beruházások terén tett erőfeszítéseinket is ennek rendeljük alá. Folyamatosan bővítjük tárház kapacitásunkat, tehergépkocsi- és rakodógép parkunkat, valamint évről-évre frissítjük termékkínálatunkat is a folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően. A Fertilia Kft. 2002 óta az ISO 9002 és ISO 14001 minőségbiztosítási rendszer alapján működik. Mindig is nagy gondot fordítottunk a szakmára és a szakszerűségre. A termelőket személyre szabott szaktanácsadással segítjük, továbbá kedvező fizetési és integrációs lehetőségeket is biztosítunk a számukra. A szaktanácsadási tevékenység hordozható számítógépek és szaktanácsadó program segítségével zajlik. A tanácsadás kiterjed a műtrágyák kiválasztására, azok szakszerű technológiai felhasználására, továbbá a csomagolásra, tárolásra, szállításra és finanszírozásra is. Igény esetén teljes körű növénytermesztési technológiát javaslunk. Az általunk használt szaktanácsadó program a Magyarországon termesztett növénykultúrákra vonatkozóan, a talajtípus, a talajvizsgálati eredmények, a termésszint és más egyéb tényezők figyelembe vételével készít egyedi ajánlást. A megrendelt műtrágyákat – akár szilárd, akár folyékony halmazállapotúak – a tárolást, illetve csomagolást követően saját, 17 járműszerelvényből álló kamionparkunkkal szállítjuk ki a megrendelőinkhez, akár a felhasználás konkrét helyére is.

A műtrágya piacon nagy a verseny, széles a kínálat. Miben tud a Fertilia Kft. mást, többet nyújtani, mint a versenytársak?
Létezik a sikeres cégeknek egy csoportja, amelyek – bármilyen ágazatban is működjenek – rendelkeznek egy közös tulajdonsággal: a saját területükön belül specializálódnak valamire. A mi esetünkben ez a specializáció az egyedi összetételű műtrágyák kutatás-fejlesztése, valamint gyártása.

Persze, ki ne szeretne jobban egy testre szabott öltönyt, mint a bolti konfekciót? A gond csupán az, hogy az egyedi igények kielégítésére készített termékek általában jóval drágábbak, mint a sorozatgyártottak.
Egyetértek, azonban vannak kivételek. Kutatás-fejlesztésünk során pontosan arra törekszünk, hogy a növény igényeire szabott műtrágya ne kerüljön többe a gazdálkodónak, mint amennyit már korábban is elköltött a tápanyag-ellátásra. A Gramix Program és a Gramix NPK használata nem jár plusz költséggel. Éppen ellenkezőleg, a felhasználóknak megtakarítást és hatékonyságnövekedést biztosít. Termékünk használatával ugyanis pont annyi tápanyag kerül kijuttatásra, amennyire szükség van, és ami hasznosul. Így nincs feleslegesen kiszórt műtrágya, és főleg nincs feleslegesen elszórt pénz. Javaslataink alapján ugyanazzal a költségvetéssel akár 30%-os hasznosulási növekedést tudnak elérni, ami a termésmennyiségre és a minőségre, így az elérhető jövedelemre is komoly hatást gyakorol. A gödöllői Szent István Egyetemmel közösen végzett kísérleteink és elégedett partnereink visszajelzései bizonyítják, egyáltalán nem lehetetlen küldetésre vállalkoztunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a Gramix NPK 2009-ben megkapta az Agro+Mashexpo Innovációs Nagydíját, tehát a szakma is elismerte az erőfeszítéseinket. A többlépcsős program előnyeiről és a részletekről bárki meggyőződhet maga is, ha kapcsolatba lép szaktanácsadó kollégáinkkal. Könnyen, gyorsan érthető példákon és konkrét számokon keresztül mutatják meg a termelőnek, milyen lehetőségek közül választhat, az egyszerű megoldásoktól kezdve a prémiumszolgáltatásokig. A fejlesztéseink azonban itt még korántsem értek véget. Jelenleg is futó fejlesztésünk keretében arra koncentrálunk, hogy a műtrágyák még inkább az egyedi igények szerint legyenek összeállíthatóak, valamint a gyártás során a hatóanyag tartalmat a mikroelemek hozzáadásával javítani lehessen. Az új technológia révén a mikroelemek granulátum formát öltenek, és így a gyártás során könnyen a műtrágyákhoz adhatóak. Mindezt saját üzemünkben, modern gyártósorunkon végezzük.

Az eddig elmondottak alapján úgy tűnik, a folyamatos innovációban látja a Fertilia jövőjét, igazam van?
A szántóföldi növények tápanyag-utánpótlásának hazai szakértőjeként a Fertilia Kft. a fejlesztések és beruházások során mindig is arra törekedett, hogy szolgáltatásaival hiányt pótoljon, illetve a partnerek, a mezőgazdasági termelők igényeit egyre szakszerűbben és pontosabban tudja kielégíteni. Az ügyfélközpontú, szakmailag megbízható és rugalmas szolgáltatások kialakítása érdekében már eddig is sok fejlesztést hajtottunk végre, amit a jövőben tovább fogunk folytatni. Jó érzés, hogy ezeket az erőfeszítéseinket a piac is nagyra értékeli. Bizonyíték erre, hogy éppen néhány hete kaptuk meg a Business Superbrands 2011 elismerést. A cím elnyerése nagy siker és elismerés a számunkra, hiszen olyan pozitív visszajelzést kaptunk az ágazat elismert szakembereitől, amely szakmai alapon emeli ki a legjobbakat. A hazai „szupermárkáknak” járó díj azonban nem csak örömet, hanem felelősséget is jelent a számunkra. Ezek után nem is kérdés, hogy a megkezdett utat folytatnunk kell.    

Köszönjük a beszélgetést.
 

Szólj hozzá!

Címkék: piac innováció stratégia mezőgazdaság kereskedelem márka agrárium műtrágya

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr483278195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása