RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Fizetésképtelenségi és felszámolási rekordok

2011.07.21. 06:26 :: Varanka Mariann

Soha annyi felszámolás nem indult még Magyarországon egyetlen hónap, illetve egyetlen félév alatt, mint júniusban, illetve az első hat hónapban – jelentette be az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója. A felszámolások száma már átlépte a tízezret, végelszámolással pedig már 12.000 cég bezárását kezdeményezték.

Csak júniusban 2.116 céggel szemben indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ami abszolút rekord; korábban egyetlen hónapban sem közelítette meg a felszámolások száma a kétezret. Végelszámolással az első félévben 11.778 cég megszüntetését kezdeményezték, ami kiugróan magas, 65 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Tavaly szeptember 23-án lépte át a mutató a tízezres határt, idén viszont már június közepén, azaz több mint három hónappal korábban. A növekedéshez hozzájárult az úgynevezett másodlagos felszámolási folyamat is, amelynek kereteiben a bedőlő nagyobb vállalatok nehéz pénzügyi helyzetben lévő beszállítókat hagynak maguk után. A végelszámolás alá került cégek között növekszik a kft.-k, a nagyobb árbevételű, valamint a korábban nyereséges cégek aránya. A felszámolt cégek átlagos árbevétele az előző félévben 76,72 millió forint volt, ami kevesebb az előző év hasonló időszaki 84,25 millió forintnál. A szervezet szerint az idei év első félévében az egy-egy ágazatban felszámolt cégek aránya a gépjármű és építőiparban, valamint az agráriumban volt a legnagyobb.

„Év eleje óta figyeljük, hogy mi történik a végelszámolásokkal, mert volt olyan hónap, amikor az előző év azonos időszaki értékénél 78 százalékkal több végelszámolási eljárás indult a cégbíróságokon. A végelszámolások megugrásának hátterében örvendetes hatósági intézkedéssorozat húzódik meg, a NAV és a cégbíróságok ugyanis végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, és ennek a folyamatnak a végeredménye a mind gyakrabban elrendelt kényszer-végelszámolás” – mondta Csorbai Hajnalka. Az elektronikus leadást elmulasztó vállalkozásokkal szemben előbb a NAV indít adóhatósági eljárást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyről tájékoztatja a cégbíróságot, amely automatikusan elrendeli a kényszer végelszámolást. A cégbíróság erről levélben tájékoztatja a céget, ami azért fontos körülmény, mert az e levél kézhezvételétől számított 15. nap, azaz a rendelkezésre álló fellebbezési időszak az utolsó esélye a cégnek arra, hogy leadja a szükséges dokumentumokat, és ezzel leállítsa a végelszámolási folyamatot.

A stratégiai igazgató szerint hasonló szigorra volna szükség a cégvezetéstől eltiltott vagy eltiltható személyekkel szemben is, mert továbbra is rendkívül sok az adósságszédelgő és az olyan magánszemély, aki adósságot hátrahagyó cége után rövid időn belül új céget alapít. „A felszámolt cégek több mint felének tulajdonosai azonnal megjelennek a piacon egy újabb, gyakran hasonló profilú céggel, holott a törvény következetes alkalmazásával ezek az emberek eltilthatók lennének a cégvezetéstől” – mondta az Opten igazgatója. Részben ennek tudható be, hogy továbbra is magas az új alapítású cégek száma: az első félévben csaknem 25.000 új céget jegyeztek be.

Sajnos nem számít már egyedi esetnek az sem, hogy bizonyos magánszemélyek tömegesen vesznek át nehéz pénzügyi helyzetben levő cégeket, majd megszüntetésükkor – kihasználva a jogi kiskapukat – kicsúsznak a hitelezők kezei közül és elkerülik a felelősségre vonást.

Az idei kilátásokat illetően Csorbai Hajnalka úgy vélekedett, hogy a fizetésképtelenségi eljárások száma magas szinten stabilizálódhat: a felszámolásoké elérheti a 19 ezret, a végelszámolásoké pedig a 25 ezret. A gazdaság megtisztulásához a jogszabályok következetes betartására lenne szükség, ennek nyomán erőteljes megtisztulási hullám indulna el, ami összességében kedvező hatással lenne a magyar gazdaságra, amelyben az 560 000 társas vállalkozás mindössze 8 százaléka éri el a 100 millió forintos árbevételt.

A társaság a nagyszámú cégfelszámolások hosszú távú csökkentése érdekében a jogszabályi környezet, így a csődtörvény és a cégtörvény módosítását, az EU-források hatékonyabb felhasználását, az öngondoskodás erősítését, továbbá a személyes kapcsolatok alaposabb vizsgálatát javasolja.

Források: www.opten.hu, www.mti.hu

Szólj hozzá!

Címkék: piac válság mezőgazdaság agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr423084287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása