RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben.

HÍRBOX

 

Termelőtől a közétkeztetésbe – közbeszerzés nélkül

2010.09.07. 08:10 :: Varanka Mariann

2010. szeptember 15-től a közétkeztetést végző intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények) közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől vásárolhatják meg a legfontosabb alapanyagokat.

A bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt mostanáig a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban.

Az augusztus 1-jétől hatályos új jogszabály lehetővé teszi, hogy a közétkeztetést végző intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények) közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől vásárolhatják meg a nyers húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejet és tejterméket, a mézet, a tojást és a gabonát.

A kereskedelmi lánc lerövidítésével a helyi termelők piacra jutási esélyei növekednek. A helyi beszerzés lehetőségével kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak közúton, így a közlekedési eredetű légszennyezés és az üzemanyag-használat is csökkenthető.

A lánckereskedelem kiiktatásával, a közvetlen beszállítással összekapcsolódnak a helyi élelmiszer-előállító, feldolgozó és értékesítő vállalkozások és a helyi közétkeztető intézmények – áll a VM közleményében.

A jogszabályváltozás új lehetőséget teremt mind az értékesítési nehézségekkel küzdő termelők, mind a szűkös pénzügyi keretekből gazdálkodó beszerzők számára. A lehetőség ugyanakkor nagyobb fokú rugalmasságot is igényel mindkét féltől. A termelők oldaláról elengedhetetlen az árban versenyképes, megbízható termék és az előre tervezhető szállítás. A beszerzőknek pedig be kell látniuk, kevés olyan helyi termelő van, aki egymaga képes kielégíteni például egy általános iskolai menza hús, tej, tojás és zöldségigényét. A komplex élelmiszer-alapanyag beszerzések helyett – amikor minden alapanyagot egy vagy csak néhány forrásból szerzik be –, valószínűleg csak több termelővel kötött szerződéssel lehet biztosítani a nebulók ebédjéhez szükséges hozzávalókat. „Jót főzni csak jó minőségű alapanyagokból lehet” – ez az örökérvényű igazság talán megadja a választ arra a kérdésre, miért érdemes a több fáradtság ellenére is előnyben részesíteni az ellenőrizhető, helyi termelőktől származó árut.

Felhasznált forrás: www.fvm.hu

Szólj hozzá!

Címkék: piac szabályozás mezőgazdaság kereskedelem kkv őstermelő agrárium kistermelő élelmiszer gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr32276917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.