RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Több lesz a pénz a magyar mezőgazdaságban?

2010.05.03. 15:32 :: Pólya Árpád

A válság hatására szinte teljesen megszűnt a mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben. Egy jól működő uniós, illetve magyar támogatási rendszer, továbbá a megfelelő finanszírozási formák beemelése a futó agrártámogatási programba csökkenthette volna a visszaesést, de kialakítása a most kezdődő kilábalási időszakban is lökést adhat a szektornak - áll a Lízingszövetség közleményében.

A tavalyi év második felében a válság hatására drámaian visszaesett a mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága. Versenyképességük helyreállítása érdekében az idén már egyre többen kezdenének fejlesztésbe. Ehhez elengedhetetlen a támogatási rendszerek hazai szabályozásának újragondolása, kiegészítése, és ezáltal a kis- és középvállalkozások (kkv) számára a növekedéshez nélkülözhetetlen pótlólagos források biztosítása.

Az ágazatban a beruházási kedvet az elérhető támogatások határozzák meg, így a beruházási döntéseknél az elérhető támogatás sok esetben megelőzi a gazdasági szempontokat. Ez azt eredményezi, hogy elérhető támogatások és az ezeket kiegészítő finanszírozási lehetőségek híján a gazdaságilag racionális beruházások megvalósulása időben csúszik, a  gépkereskedőknél megnövekszik a készletfinanszírozás költsége, és ezáltal nő a vevőknek kínált végső ár is. Nemzetgazdasági szinten termelő beruházások nélkül nincs kilábalás a válságból. Ezt a mindenki számára kedvezőtlen hektikus állapotot úgy lehetne feloldani, ha a 2013-ig meghirdetésre kerülő mezőgazdasági géptámogatások esetén a 2010. január 1-je után megkezdett beruházásokkal is lehetne pályázni.” - mondta Magyary Péter, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. finanszírozási igazgatója.

Az EU által támogatott gép-beruházások lízing finanszírozását évek óta diszkriminálja a hazai szabályozás, így ezeket a beruházásokat egyelőre csak magasabb kockázat mellett, és ezért drágább, magasabb önerő és pótlólagos fedezetek bevonását igénylő hitellel lehet megfinanszírozni.” – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. A KITE és a Lízingszövetség konkrét javaslatokat fogalmazott meg a mezőgazdasági területen dolgozó kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozására:
 

  • A lízingcégnek közvetlenül utalt támogatás összege eleve önerőként szolgálhat, növelve a finanszírozás biztonságát, ezáltal több kkv számára lehetővé téve a beruházást. 
  • Versenyképessé kell tenni a forint alapú finanszírozást, ami nagyobb támogatási intenzitással, az euró javára fennálló kamatkülönbözetet ellensúlyozó kamattámogatással érhető el. 
  • Csökkenteni kell a mezőgazdasági gépberuházások nagyfokú hullámzását, a 2013-ig meghirdetésre kerülő programokban lehetővé kell tenni, hogy a 2010.01.01. után, akár pénzügyi lízing formában megkezdett beruházásokkal is lehessen pályázni. 
  • A 2009. év végi pályázatok során a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendelete alapján a lízingcég számláját is elfogadták a támogatás folyósításának alapját képező szállítói számlaként, ami lehetővé tette a lízing esetében is az egyösszegű támogatás folyósítását. Ezt az eljárást célszerű alkalmazni minden későbbi kiírásnál. A magyar mezőgazdasági kkv-k beruházásainak közel felét lízingcégek finanszírozzák, mivel itt van meg az a speciális szakértelem, ami a mezőgazdasági gépek másodlagos piaci likviditásának biztosításával lehetővé teszi az alapvetően eszköz alapú finanszírozás megvalósítását, így egyszerűbb és olcsóbb forrást jelent a mezőgazdasági beruházásokhoz.


A vállalkozások részéről is megvan az igény, hogy ilyen típusú finanszírozást használjanak. A Lízingszövetség által 2010. márciusában készített reprezentatív kutatás alapján ugyanis míg a kis- és közepes vállalkozások tavaly közel azonos arányban vettek igénybe beruházási hitelt és eszközlízinget, 2010-ben másfélszer annyi vállalkozás használt eszközlízinget, mint beruházási hitelt.

„A mezőgazdaság finanszírozásának megoldása érdekében a Lízingszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy az összes futó agrártámogatási programba beemeljék a lízinget, mint korlátozás nélkül használható finanszírozási formát. Addig ugyanis ezek a vállalkozások versenyhátrányban lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a kieső kkv beruházások a reálgazdaság egészére is kedvezőtlenül hatnak.” – tette hozzá az elnök.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: piac pályázat hitel válság szabályozás mezőgazdaság kereskedelem támogatás kkv beruházás agrárium mezőgazdasági gép

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr1001971389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.