RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Telefonon is be lehet jelenteni az egyszerűsített foglalkoztatást

2010.04.01. 18:40 :: Pólya Árpád

Telefonon is megteheti a bejelentést az a magánszemély, aki háztartási munkára, vagy az a vállalkozás, amely növénytermesztési idénymunkára alkalmaz egyszerűsített foglalkoztatás keretében valakit - a részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet tartalmazza.

Az április 1-én hatályba lépő egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény részleteit szabályozta két rendeletében a kormány.

Az első rendelet szerint ha magánszemély a munkaadó, akkor a munka megkezdése előtt kell telefonon bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatást a 185-ös, az országon belül helyi tarifával hívható számon. Ha növénytermesztési idénymunkát akar a vállalkozó bejelenteni, akkor azt nem előre, hanem az adott hónapot követő hónap 12-ig kell megtennie telefonon.

A központi ügyfélszolgálat rögzíti a bejelentő és a foglalkoztatott adatait, majd regisztrációs számot ad a bejelentőnek. Ha a bejelentő akarja, akkor sms-ben is megkapja a regisztrációs számot. A bejelentésről elektronikus dokumentumot készít az ügyfélszolgálat, amelyet tovább küld az adóhivatalnak.

A második rendelet az egyszerűsített foglalkoztatási törvénynek a növénytermesztési idénymunkára vonatkozó végrehajtási szabályait tartalmazza. Az ilyen vállalkozóknak közteher előleget kell fizetniük. Az előleget a minimálbér, és a rendelet mellékletében szereplő szám szorzata adja. A melléklet azt adja meg, hogy a különböző növény kultúrákban mennyi az egy hektárra jutó munkaóra. Például bogyós gyümölcsűeknél ezer óra, de szőlőben a támrendszer javítására csak 20 óra számolható el évente és hektáronként.

A törvény szerint a magánszemély munkaadók a háztartási alkalmazottak után a következő hónap 12-ig fizetik be a munkabér 30 százalékát, az adóhivatal által meghatározott bankszámlára. Bevallást viszont csak egyszer, a következő év január 12-ig kell elkészíteni. Ezt a magánszemélyek papír alapon is megtehetik.

Forrás: Gazdasági Rádió, Magyar Közlöny

Szólj hozzá!

Címkék: szabályozás mezőgazdaság menedzsment növénytermesztés agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr121887535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.