RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Kötelező tűzvédelmi szakvizsga a gázüzemű targoncák vezetőinek - új rendelet lépett hatályba 2009. november 6-án

2009.11.19. 11:27 :: Pólya Árpád

A mezőgazdasági termelő tevékenységet, alapanyag és termény kereskedelmet, raktározást  valamint szállítmányozást végzőket is érintheti a rendeletmódosítás.

Bár az ágazatban működő és az agráriumnak beszállító, illetve azzal vevőkapcsolatban álló vállalkozások területén elég sok a „C” tűzveszélyességi osztályba sorolt (azaz "Tűzveszélyes") raktár és egyéb épület, a tűzvédelmi szakvizsga eddig csak a tűz- és robbanásveszélyes (azaz „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt) anyagok tárolásánál volt kötelező.

A korábban hatályos 53/2005.(XI.10.) BM rendelet, amely a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól rendelkezik „az „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt, 300 kg tömegmennyiséget meghaladó anyagok ipari és szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználást és tárolását végzők” körében írta elő a szakvizsgát.

A 2009. október 29.-én megjelent 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szól, és 2009. november 6.-án lépett a korábbi rendelet helyébe.

A novembertől hatályos rendelet több lényeges változást is tartalmaz. Ezek közül leginkább az érintheti a fenti cégeket, hogy már a gázüzemű targoncák vezetőinek is kötelező a tűzvédelmi szakvizsga („Propán-bután gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását végzők, továbbá azon propán-bután gáz üzemű targoncák kezelői, akik a targonca üzemanyag palackjának (tartályának) cseréjét is végzik.”).

Gázüzemű targoncát számos cég üzemeltet az előbb említett körből, így nekik a targoncavezetőket el kell küldeniük egy tűzvédelmi szakvizsga tanfolyamra. A képzés általában egy-két napot vesz igénybe, melyet nem csak a targoncavezetőnek, hanem annak is el kell végeznie, aki a munkáját közvetlenül irányítja. Tehát minden vállalkozásnál legalább két főnek kell szakvizsgával rendelkeznie (egy vezetőnek és egy gépkezelőnek), kivéve akkor, ha az ügyvezető vagy az egyéni vállalkozó saját maga vezeti a targoncát (mivel ekkor neki értelemszerűen nincs felettese).

A szakvizsgára kötelezettek körét is bővítették

“A” és “B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását, vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari és szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők.”

Tehát a tárolásra maradt a 300 kg-os határ, de a felhasználásnál ez 100 kg-ra csökkent. Ahol egyébként a tűz- és robbanásveszélyes anyagok tárolása miatt korábban is kellett tűzvédelmi szakvizsga, ott sem könnyebbülhet meg a vezető, mert a targonca palackcseréje egy másik tűzveszélyes tevékenységnek számít. Így erre is külön szakvizsga kell.

A rendeletbe összeférhetetlenségi szabályok is bekerültek. Ezek közül a munkáltatókat leginkább a 3.§ 5) érinti, tehát “A szakvizsgabizottság tagja, elnöke nem működhet közre közeli hozzátartozójának, valamint az ugyanannál a munkáltatónál alkalmazásban álló szakvizsgázónak a szakvizsgáztatásában, valamint egyéb olyan esetekben, ahol az elfogulatlan szakvizsgáztatás tőle nem várható el".

Ezek szerint azoknál a – jellemzően nagyobb –  cégeknél, ahol eddig a saját, főállású tűzvédelmi felelősük szervezte a szakvizsgát, és vizsgabizottsági tagként saját munkavállalók vettek részt benne, ezután ezt már nem tehetik meg.

Változik majd a szakvizsga törzsanyaga is, de egyelőre még nem tudni, milyen irányban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a rendelet hatálybalépését követő 45 napon belül (legkésőbb december 21-ig) fogja közzétenni az új követelményeket, tehát addig  a régi rend szerint lehet szakvizsgázni.

Ha valaki korábban már résztvett tűzvédelmi szakvizsgára felkészítő tanfolyamon, nem kötelező mégegyszer végigülnie egy egész napot, elég csak a vizsgán résztvennie, ami általában egy óra elfoglaltsággal jár.

Ha a tűzvédelmi szakvizsgához kötött tevékenységet szakvizsga nélkül végzik, a tűzvédelmi bírság összege érintett dolgozónként az érvényes minimálbér összege. Ez a 116/1996 Korm. rendelet szerint jelenleg 71.500 Ft. Ha sem a targoncásnak, sem a vezetőjének nincs szakvizsgája, akkor a bírság 2×71.500 Ft=143.000 Ft.

A bírság összege tehát gyorsan meghaladhatja a százezer forintot. Érdemes ezért idejében utánanézni, hogy mikor, mennyiért lehet eleget tenni a szakvizsga kötelezettségének.

Felhasznált források: www.tuzinfo.hu, www.tuzvedelmiszakvizsga.hu, www.blog.raktariberuhazas.hu

1 komment · 1 trackback

Címkék: szabályozás kereskedelem menedzsment mezőgazdasági gép

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr991536328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Web Hosting Service (Industry) 2018.11.14. 15:15:38

Miért kínos beismerni a magyarosítást? - Slovensko, do toho!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztyian 2009.11.23. 08:38:02

Hát igen, a munkáltatónak nem egyszerű. Én tudom, mert munka- és tűzvédelmi tanácsadóként naponta látok megdöbbenni munkáltatókat, amikor elmondom nekik, hogy milyen kötelezettségeik vannak.
És ha muszáj..akkor muszáj.

Én regisztrált tűzvédelmi szakvizsgáztatóként szervezek vizsgákat,1-2-3-as csoportban úgyhogy ha bárkinek szüksége van szóljon. Mivel előzetes bejelentés szükséges a vizsgáról a hatóságnak, ezért gondoljatok időben arra, hány embert kell elküldenetek hozzám

Elérhetőségem: 30/2969164
üdv
Pék Krisztián