RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Közel harmadával nő a felszámolt cégek száma - dobogós helyen az agrárium

2009.10.19. 15:47 :: Pólya Árpád

A felszámolások száma múlt pénteken meghaladta a tavalyi egész éves szintet. Amíg 2008-ban összesen 11.504 céggel szemben indult felszámolási eljárás, addig idén október 16-ig 11.525 vállalkozás jutott hasonló sorsra - adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató.

A felszámolt cégek száma év végére meghaladhatja a tizenöt ezret. A következő félévben a felszámolások növekedési üteme várhatóan lassulni fog, és magas szinten stabilizálódik. Hiába érkeznek kedvező hírek a tengerentúlról és az európai gazdaság háza tájáról, a magyar cégek számára még nincs vége a válságnak.

Több mint 40 cég megy tönkre naponta

A tavaly ősszel kirobbant válságot megelőzően évekig 1,8–2,0 százalék között stagnált a felszámolt cégek aránya. Az idei évre kb. 2,5–2,6 százalék prognosztizálható. A válság miatt legjobban sújtott ágazat a gépjármű-kereskedelem, amelyben csak idén  a cégek várhatóan 5,2 százalékával szemben indul meg a felszámolás. Ezt követi majd az építőipar 5, és dobogós még az agrárszektor 3 százalékot meghaladó felszámolási rátával.

Minden 33. mezőgazdasági vállalkozást felszámolnak

A kisebb tartalékokkal vagy nagyobb hitelállománnyal rendelkező termelők könnyen fizetésképtelenné válhatnak a terménypiacon tapasztalható alacsony árak és lanyha kereslet miatt. A mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozások tömeges fizetésképtelenné válása beszállítóikat is kényelmetlen helyzetbe sodorhatja. Az alapanyagok, eszközök és szolgáltatások szállítói számára nem lehet eléggé hangsúlyozni az óvatosságot, hiszen gyorsan fordulhat veszteségbe a könnyen jött piacrészesedés-növekedés.

A felszámolt cégek egy évvel korábbi átlagos árbevétele folyamatosan emelkedik, ami azt mutatja, hogy a baj nemcsak a mikro- és kisvállalkozásokat éri el, hanem a több milliárdos árbevétellel rendelkező közepes és nagy cégeket is.

Érdemes ránézni a KSH 2009. május 21-én publikált adataira (Statisztikai tükör, 2009/65.), melyek a vállalkozások túlélési esélyeit mutatják. Eszerint a 2001-ben létrejött 84.085 új vállalkozásnak 82,5%-a működött 2002-ben, 70%-a 2003-ban, 60%-a 2004-ben, 54,2%-a 2005-ben, és 47,9%-a 2006-ban. Mindössze minden második cég érte meg a 4-5. évet! A másik fele időközben elhullott.

A helyzet azóta csak rosszabbodott, hiszen a fenti arány gazdasági visszaeséskor tovább növekszik. Sőt, az eddig nyereségesen gazdálkodó, nagyobb méretű cégek is nehéz helyzetbe kerülhetnek. Érdemes hát alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és az eddiginél is körültekintőbben eljárni az értékesítési folyamat során.

Források: VG.hu és KSH.hu

További információk a követeléskezeléssel, a kinnlevőségek behajtásával, a csőd- és felszámolási eljárással, a végelszámolással, valamint az új csődtörvénnyel kapcsolatban:

http://www.koveteles.hu/ (a bal oldalon található Hasznos tippek menüpontban)

http://www.csodeljaras.hu/

http://tranzitonline.eu/2/gazdasag/hirek/2009-09-01/a-hatekony-koveteleskezeles-a-szerzodeskotes-pillanataban-indul

http://ecoline.hu/penzugyek/20090901_deloitte.aspx?s=rss 

http://www.feketelista.hu/csodeljarasokkal-kapcsolatos-kerdesek/

http://www.feketelista.hu/felszamolasi-eljarasokkal-kapcsolatos-kerdesek/

http://www.feketelista.hu/vegelszamolasokkal-kapcsolatos-kerdesek/

Szólj hozzá!

Címkék: válság mezőgazdaság menedzsment kkv agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr51460807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása