RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Fáziskésésben a mezőgazdaság?

2009.10.15. 08:37 :: Pólya Árpád

A szárnyaló tőzsdeindexek, növekvő bizalmi indexek, emelkedő nyersanyag-árak és erősödő forint ellenére zuhanórepülésben van az agrárium. Vajon meddig tarthat még az ágazat válsága?

Egyre kedvezőbb képet mutatnak a tőzsdeindexek, visszatérni látszik a fogyasztói bizalom, javulnak a kis- és közepes vállalkozások jövőre vonatkozó várakozásai. Sőt, bármelyik prognózist nézzük, abban mindegyik gazdaságkutató szervezet egyetért, hogy jövőre csökken az infláció, bővül a külkereskedelem, növekszik a beruházások volumene és az ideinél többet érnek majd a bérek is. Vége lenne a gazdasági válságnak?

A folyó fizetési mérleg hiánya az idei év első felében a tavalyi év azonos időszakát jellemző adatnak a harmincötödére csökkent. Bár az export majdnem negyedével esett január és július között, az import több mint 30%-kot zuhant az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyan a munkanélküliségi ráta sehogyan se akar csökkenni, a kutatók 2010-ben a GDP csökkenésének legalább a lassulásával számolnak. Az optimistábbak már a gazdaság teljesítményének növekedését jelzik előre.


Forrás: http://www.hvg.hu

 

A tíz kelet-európai uniós tagállam jövő évi folyó fizetési mérlegének várható alakulását tekintve hazánk a középmezőnybe tartozik, Lengyelország, Csehország és a három balti állam mögött a hatodik (a lista nem tartalmazza Ciprust és Máltát).

Forrás: http://www.hvg.hu

 

Miközben az euróövezet jövő évre várt gazdasági növekedése összességében már pozitív, és a tíz kelet-európai EU-tagállam (kivéve Ciprust és Máltát) felének GDP-je is növekszik majd, Magyarországé még közel egy százalékot csökkenhet. Igaz, hogy az optimista forgatókönyv szerint akár egy teljes százalékot növekedhet is, és ezt csak Lengyelország, Csehország és Szlovákia tudná felülmúlni. 


Forrás: http://www.hvg.hu

 

Immár tartósnak mondható a kis- és középvállalkozások jövőre vonatkozó kilátásainak javuló tendenciája, mivel harmadik negyedéve folyamatosan emelkedik a K&H kkv bizalmi index értéke. A válság kirobbanását követően az index -38 pontra esett, de már a következő negyedévben emelkedni kezdett. Az idei harmadik negyedéves adat (-20) már csak 7 ponttal marad el a válság előtti szinttől.

A vállalkozások azonban erősen megosztottak. Amíg a közepes méretű cégek várakozásait bemutató index már a pozitív tartományba lépett, addig a mikro- és kisvállalkozásoké még bőven a negatív tartományban található.

Forrás: http://www.mfor.hu

 

"A recesszió óvatosságra intett minket, hiszen néhány pontos emelkedés esetén még senki nem gondolhatja, hogy itt lenne a válság vége. Ugyanakkor a lassú, de folyamatos, év eleje óta tartó növekedés már mindenképp pozitív várakozással tölt el" - jellemezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője.

A kis- és középvállalkozások tevékenységét leginkább meghatározó négy tényező közül - vevői kapcsolatok, közterhek változása, vállalat pénzügyei, kormányzati gazdaságpolitika - kizárólag a közterhek változását mutató részindexnél tapasztalható minimális, négypontos csökkenés.

Kiugróan jól teljesített a vállalkozások versenyhelyzetét egy éven belül mutató részindex, amely mintegy tizenhárom ponttal emelkedett elmúlt negyedéves -9 pontos értékéhez képest.

A legnagyobb növekedést azonban a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó mutató érte el. Az előző negyedévben még a legalacsonyabb értéken (-52 pont) álló mutató közel huszonhárom pontot emelkedett, vélhetően a jegybanki alapkamat csökkentése, valamint a forint árfolyamának stabilizálódása után várható banki hitelkamatok mérséklése okán.

Pozitív képet mutatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások árbevétel és eredmény várakozásai is. Miközben az árbevétel várt növekedése megközelíti a négy százalékot, a tervezett nyereségnövekedés is újra pozitív tartományba lépett. Általában a nagyobb cégek optimistábban tekintenek a következő egy év elé.

Sőt, egyre többen vélik úgy – az összes válaszadó negyvenegy százaléka -, hogy a válság elérte mélypontját. Az előző időszakban a cégek harminc százaléka gondolta így. 

Az ágazatokat külön mérve feltűnő a mezőgazdasági index eddigi kiugróan magas értéke. Sőt, mintha némi késlekedéssel reagálna az ipari index változására (ez az ágazat sajátosságait figyelembe véve nem is lenne meglepő). A második negyedévben ugyan még mindig az agrárium indexe volt a legmagasabb, de a változás már negatív. Amíg a többi szektor várakozásai rendre javultak a második negyedévben, addig a mezőgazdaság indexe esett.

Forrás: http://www.napi.hu

 

Minthogy az ipari indexet követő fáziskésés elég nyilvánvalónak tűnik, célszerűnek látszik az arra ható tényezők vizsgálata.  

A magyar, a német és a tengeren túli tőzsdeindexek is szárnyalnak az utóbbi hetekben. Az amerikai mellett a távol-keleti indexek is felfelé tartanak.

 

BUX (napi): 2007.10.16. – 2009.10.14.

Forrás: http://www.portfolio.hu

 

Meglódult az amerikai tőzsde, és a Dow Jones indexe zárásra a lélektani 10,000 pontos szint felett fejezte be a kereskedést. Hasonló folyamatokat figyelhetünk meg a német indexen is, a DAX immár stabilan az 5750 pontos szint felett van. A BUX is áttörte a 20,800 pontos szintet, majd 0,35 százalékos emelkedést követően 21 441,34 ponton állt csütörtökön délben.

Nem sokkal a zárás előtt 10 238 ponton állt a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ami 1,77 százalékkal volt magasabb szerdai értékénél. A hongkongi Hang Seng 0,89 százalékot tudott javítani, a Shanghai Composite pedig 0,44 százalékkal emelkedett a nap második felére. A dél-koreai tőzsde Kospi indexe 0,6 százalékkal kapaszkodott feljebb, a tajvani piac vezető mutatója pedig 0,19 százalékot erősödött.

Emelkedett a kőolaj ára csütörtökön délután arra az adatra, hogy a múlt héten csökkent az amerikai benzin- és a feldolgozott olajtermék-tartalék a szakértők által várt növekedés helyett.

Az Amerikai Energiaügyi Hivatal (EIA) adatai szerint az október 9-én záródott héten a benzintartalék a becsült 0,8 millió hordó növekedés helyett 5,2 millió hordóval esett.

A feldolgozott olajtermék-tartalék 1,1 millió hordóval csökkent, míg a szakértők 0,1 millió hordó emelkedésre számítottak. Az olajtartalék nőtt, de szerényebben a vártnál. Az EIA adatai szerint 0,4 millió hordóval emelkedett az elemzők által jósolt 0,7 millió hordó bővüléssel szemben. Röviddel 18 óra előtt a Brent olajfajta hordónkénti ára 42 cent emelkedéssel 73,52 dolláron állt, a WTI ára 59 centtel 75,77 dollárra nőtt.

A kőolaj árának emelkedése jól jöhet azoknak, akik a mezőgazdasági termények árának emelkedésére számítanak (lásd korábbi bejegyzésünket). A forint erősödése viszont éppen az ellenkező irányba hat. A fogyasztók és a cégek bizalmának erősödése, az emelkedő tőzsdeindexek és a gazdaság jövő évre várt eredményei mindenesetre biztatóak. Ahogyan az is bizakodásra adhat okot, hogy a jövő évi bérek vásárlóereje várhatóan növekedni fog, hiszen a fogyasztás újbóli növekedése előbb-utóbb a terményárak emelkedéséhez vezethet.

Reméljük, nem a Nouriel Roubini által leírt forgatókönyv (t.i. a recesszió lefolyása W-alakú lehet) valósul meg, és a válság valóban a végéhez közeledik.

Persze a reménykedésnél többet is tehetünk. Hogy mit, azt Timothy Flynn, a KPMG International elnöke fogalmazta meg nemrég: "A piac azokat fogja jutalmazni, akik képesek előre tervezni".

A magunk részéről igyekszünk ehhez a lehető legtöbb segítséget megadni, hogy az Ön vállalkozása győztesen kerülhessen ki a válságból.

 

Források:

http://www.portfolio.hu

http://www.hvg.hu

http://www.napi.hu

http://www.mfor.hu

http://www.vg.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: válság mezőgazdaság kkv termény agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr331454204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása