RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Egy vegyipari vállalat társadalmi felelősségvállalása - BASF Hungária Kft.

2009.09.25. 09:05 :: Pólya Árpád

A vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról szóló riportsorozatunk következő állomása a BASF Hungária Kft., amely idén elnyerte a Business Superbrand minősítést.

„A vegyipari vállalat” hazai leányvállalatának központja a főváros szívében, egy modern irodaházban található. Itt fogadott minket Dr. Herbert Fisch, a cég ügyvezető igazgatója.

A BASF nevét itthon sokáig a magnókazettákhoz kötötték, mára azonban ennél jóval többet jelent. Ezt jelzi az is, hogy idén bekerült a legsikeresebb márkák „klubjába”. Röviden bemutatná a vállalat jelenlegi tevékenységét?
A BASF a világ vezető vegyipari vállalata, világszerte több mint 97.000 alkalmazottat foglalkoztat, 100 nagy és jó néhány kisebb gyártóüzemmel rendelkezik. Portfoliója az olaj és gázipari termékektől a vegyi anyagokon, műanyagokon, speciális adalékanyagokon és finomkemikáliákon át a növényvédő szerekig terjed. A vállalatnak már az osztrák-magyar monarchia idejétől számítva vannak kereskedelmi kapcsolatai Magyarországgal. Sőt, a BASF volt az első olyan német vegyipari vállalat, amely termékeinek értékesítésére önálló vállalkozást hozott létre Magyarországon 1991-ben, a budapesti székhelyű BASF Hungária Kft.-t. Az Agrodivízió ugyanakkor már 1984 óta működik hazánkban. Megtisztelő számunkra, hogy miután 2008-ban Agrodivíziónk elnyerte a Superbrands díjat, idén valamennyi üzletág teljesítményét kimagaslónak ítélte a zsűri. Büszkék vagyunk az elismerésre, hiszen ez azt jelenti, hogy a BASF három hazai leányvállalatának mind a 137 dolgozója megfelelt a kihívásoknak. Szeretnénk a kiváló teljesítményt folyamatosan, a válság idején is fenntartani, hogy ügyfeleink mindig a legmegbízhatóbb partnerként tartsanak bennünket számon.

Apropó, fenntarthatóság! Mi az Ön véleménye a fenntartható fejlődésről és mit tesz a vállalat ennek érdekében?
Egyetlen vállalat sem lehet hosszú távon sikeres, ha nem tanúsít felelős magatartást a környezete és a társadalom iránt. A fenntarthatóság szerves része stratégiánknak, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a folyamatos kutatás-fejlesztést.  A BASF innovációi révén már eddig is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek életminősége javuljon. Jó példa erre az ammóniaszintézis, amely lehetővé tette a mezőgazdaságban elérhető terméshozamok jelentős növelését, vagy ilyen a polisztirén kifejlesztése, amely megnyitotta a műanyagok korát. Ma a BASF innovatív szigetelőanyagai jelentősen hozzájárulnak az energiahatékonysághoz és az éghajlatvédelemhez. Többek között ezeknek az anyagoknak köszönhető, hogy nemrégiben elkészülhetett Magyarország első passzívháza. A passzívház olyan épületet jelent, melynek belső klímája télen-nyáron kellemes érzést biztosít, hagyományos fűtési rendszer nélkül. Az első magyar passzívház a technológia valóban hatékony működését bizonyítja, mivel energiafogyasztása minimális, építési költségei pedig nem sokkal magasabbak egy hagyományos lakóházénál.

Milyen szerepet kap a kutatás-fejlesztés az Agrodivíziónál?
Az innováció a mezőgazdaságban is kulcsfontosságú. A kereskedelmi tevékenység mellett fontos szerepet kapnak a BASF Agrodivízió fejlesztési központjai, ahol szakemberek vezetésével vizsgálják a növényvédő szerek hazai alkalmazhatóságát, és folytatnak kutatásokat az új technológiák, valamint a még tökéletesebb megoldások megtalálása érdekében. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően évről évre olyan termékek és technológiák születnek, amelyek felhasználásával a termelők megvalósíthatják – vagy akár túl is szárnyalhatják – tervezett eredményeiket, biztosítva ezzel a jövedelmezőbb termesztést. Az immár évek óta megrendezésre kerülő, országszerte számos helyszínen megvalósuló Szántóföld Napja nevű szakmai rendezvényünk kiváló alkalom arra, hogy a résztvevők véleményt és tapasztalatot cseréljenek a már bevált módszerekről, s bemutatásra kerüljenek olyan új lehetőségek, melyek használatával még eredményesebbé tehető a termesztés. Saját kutatásain túl az Agrodivízió évi több millió forintos támogatást nyújt a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karának, támogatja továbbá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és több borvidék, valamint hegyközség szakmai munkáját is.

A támogatásoknál maradva: vannak-e egyéb területek, amelyeket a vállalat támogatásra érdemesnek tart?
Természetesen vannak ilyenek, hiszen ahogy említettem, a BASF komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást. Évek óta nyújtunk támogatást az SOS Gyermekfalu részére, évi 1,5 millió forintos összegben. Ipari Divíziónk tavaly 7 millió forint értékben adományozott életmentő műszereket az  Országos Mentőszolgálat számára. Az átadott 3 darab defibrillátor megegyezik a Vészhelyzet című, amerikai kórházsorozatban látható Medtronic újraélesztő készülékekkel. Ezek a műszerek úgynevezett "manuális defibrillátor/monitorok", azaz két funkciójuk van: egyrészt a monitorozás (például EKG- és vérnyomás-figyelés), másrészt manuális defibrillátorként a szakemberek életmentésre is használhatják. Az átadott készülékek a világ mentőszolgálatai által használt legközkedveltebb, legmodernebb eszközei közé tartoznak. Biztosak vagyunk benne, hogy a BASF által adományozott defibrillátorok a legjobb kezekbe kerülnek. A mentőket csak tavaly 600 ezer esethez riadóztatták, és a mentőszolgálat felkészült szakemberei ezrek életét mentették meg. Úgy gondoljuk, jó döntést hoztunk, amikor a karácsonyi ajándékokra szánt összeg egy részét az Országos Mentőszolgálatnak adományozott életmentő eszközökre fordítottuk. Idén újabb 7 millió forint értékben adományoztunk orvosi eszközöket, amikor választásunk a MACOSZ támogatására esett. A támogatás országszerte segítséget nyújtott a cukorbetegeknek, hiszen több cukorbeteg centrum is a legkorszerűbb vércukormérő berendezéssel lett felszerelve. A cukorbetegek életminőségét segíti a ma elérhető legfejlettebb technológiájú vércukormérő rendszer, összesen 15 darab Guardian Real Time CGM készülék és a hozzájuk tartozó 350 db szenzor. Az adomány segítségével akár több száz cukorbeteg ellátását, nyugalmát és egészségesebb életét biztosíthatjuk. Mindez rendkívül pozitív hatással van a cukorbeteg gyermekek és családjaik életminőségére, hiszen szúrás nélkül is biztosak lehetnek abban, hogy a készülék folyamatosan "vigyáz rájuk", hogy ők idejük nagy részében teljes életet élhessenek, akárcsak egészséges társaik. Ezen túl évek óta támogatjuk a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolát, ahol az évente közel nyolcszázezer forintos adományból a legkorszerűbb eszközökkel tudják ellátni a tantermeket. Rendszeresen juttatunk kisebb adományokat alapítványoknak, illetve támogatunk további speciális programokat is.

Egy felelős vállalat a munkavállalóival szemben is felelősen viselkedik. Mit tesz a BASF Hungária Kft. az alkalmazottakért?
A BASF cégcsoport vállalati filozófiájában mindig is kiemelt helyet foglalt el a dolgozók helyzete és elégedettsége. A tartós siker egyik kulcsát világszerte az elkötelezett, motivált munkatársakból álló csapatban és az emberközpontú vezetésben látjuk. Így a dolgozók motivált, aktív együttműködésének támogatása, valamint elkötelezettségük folyamatos fenntartása és növelése a legfontosabb vezetői feladatok közé tartozik nálunk. A fentiek hatékonyságának mérésére szolgál egy központilag kidolgozott részletes kérdőív, melynek segítségével kétévente, világszerte felmérjük dolgozóink véleményét. A munkatársak visszajelzései alapján fejlesztjük azokat a területeket, amelyek az adott országban vagy az adott részlegnél csiszolásra szorulnak.

Milyen konkrét lépéseket jelent ez Magyarországon?
A dolgozók elégedettségét és a nyugodt munkakörülményeket a háttér gondos kialakításával tudjuk megalapozni. Az irodaépület megválasztásának egyik fontos szempontja például az volt, hogy jól megközelíthető, központi helyen legyen. Mivel irodánk a belvárosban található, munkavállalóink számára  könnyen elérhető tömegközlekedési eszközökkel is. Az irodabelső kialakításánál törekedtünk a nyugodt, inspiráló környezet megteremtésére. Ehhez a BASF - megfelelő összhangban kombinált - hat hivatalos színe mellett a falakon elhelyezett képek, és tetőteraszunk gyönyörű virágai járulnak hozzá. A  berendezést - bizonyos értékhatáron belül – minden dolgozó maga választhatja meg. Emellett valamennyi irodában szobanövények teszik még kellemesebbé a környezetet. Munkaidőnk rugalmas, ami azt jelenti, hogy a személyes megbeszélésekhez szükséges törzsidőn felül mindenki maga osztja be elvégzendő feladatait, és az arra szánt időt. A vidéken dolgozó értékesítő kollegáknak lehetőségük van az otthoni munkavégzésre, a kisgyermekes anyukák visszatérését pedig az adott munkakör lehetőségeihez mérten részmunkaidővel vagy otthonról végezhető munkával igyekszünk megkönnyíteni. A szakmai beszélgetések mellett nagyon fontosnak érezzük, hogy emberi oldalról is megismerjük egymást, és közösen ünnepeljük meg a sikereket. Ennek szellemében évente egyszer valamennyi munkatárssal elvonulunk egy nyugodt, csendes helyre, ahol a csapatépítő programok mellett sok jókedvű beszélgetésre is módunk nyílik.

Milyen intézkedésekkel válaszolnak a gazdasági válság kihívásaira?
A válság természetesen a BASF cégcsoportban is érezteti hatását. Bár a mi régiónkban nem került sor sem elbocsátásokra, sem rövidített munkaidőre, mindannyiunk közös feladata, hogy ahol lehet, költséget takarítsunk meg. Valamennyi területen igyekszünk ésszerű intézkedésekkel csökkenteni a kiadásokat, így például kevesebbet utazunk külföldre, a nemzetközi megbeszéléseket igyekszünk telefon- és videokonferenciák formájában megvalósítani. Nem érintik azonban ezek a megtakarítások a munkatársaknak nyújtott béren felüli juttatások körét. Ezek közül kiemelném az egészségpénztári hozzájárulást, amelynek kiemelt szerepét látom az egészség megőrzésében.

Az elmondottak alapján úgy látszik, hogy a vállalat kiemelt figyelmet fordít dolgozóinak egészségére és biztonságára. Mit tesznek még ennek érdekében?
Valóban. Az egészségpénztári juttatás például számos, az egészséges életmódot támogató, az aktív pihenést segítő szolgáltatásra felhasználható, továbbá fordítható sporttevékenységre, gyógyüdülésre vagy megelőzést elősegítő gyógyeszközökre. Ebből fedezhetőek például a kéthetente nálunk dolgozó irodai masszőr stressz- és feszültségoldó kezelései, vagy a dolgozók sportbérlete is. Szerződésben állunk egy foglalkoztatás-egészségügyi szolgáltatóval, amely évi két alkalommal teljes körű szűrővizsgálatot biztosít munkatársainknak. Ezek egyikét egyébként kötelező igénybe venni az intézmény budapesti illetve vidéki központjai valamelyikében. Ezen felül az anyavállalat még egy kockázati élet- és balesetbiztosítást is köt valamennyi dolgozójára. A munkahelyi balesetek megelőzése érdekében pedig rendszeres oktatásban részesülnek kollegáink, melyet egy külső szakértő szolgáltat részünkre, szintén szerződéses alapon. Különös figyelmet fordítunk a cég gépjárműveinek biztonságára. Az autók kiválasztásától a rendszeres szervizekre való odafigyelésen át, az évente megrendezésre kerülő defenzív vezetéstechnikai tréningekig minden téren igyekszünk maximálisan ügyelni munkatársaink biztonságára.

Ezek után biztosra vesszük, hogy a szakmai továbbképzések is rendszeresek. Hogyan támogatják a dogozók szakmai fejlődését?
A tréningek természetesen nem merülnek ki a biztonság és az egészség témakörével. Minden kollega számára éves fejlesztési tervet dolgozunk ki az év eleji teljesítményértékelő beszélgetés alapján. Ez a személyre szabott terv azután különböző csoportos és egyéni, hazai és külföldi továbbképzések során valósul meg. A költségek csökkentésére való tekintettel ugyan idén a hazai, elsősorban csoportos képzések dominálnak, fontosnak tartjuk, hogy ebben - a remélhetőleg csak átmeneti – gazdasági megtorpanással jellemezhető időszakban is folyamatos legyen munkatársaink képzése, fejlesztése.

Fentiek alapján úgy tűnik, hogy a BASF Hungária Kft. és annak Agrodivíziója valóban érdemes a bevezetőben említett elismerésekre. Hasonló sikereket kívánunk a továbbiakban is, Önnek és munkatársainak egyaránt. Köszönjük a beszélgetést.

Interjúsorozatunkat folytatjuk. Reméljük, hogy sikerül megszólaltatnunk további piaci szereplőket is. Így egy kicsit más, eddig talán kevésbé megszokott szemszögből megismerhetjük azokat a cégeket, amelyek képviselőivel, termékeivel vagy szolgáltatásaival nap, mint nap találkozunk.
 

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság csr agrárium vállalati felelősség növényvédő szer

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr911403644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.