RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Egy növényvédőszer-gyártó cég társadalmi felelősségvállalása - DuPont Magyarország Kft.

2009.07.30. 10:50 :: Varanka Mariann

Sorozatunk előző részeiben ígértük, hogy közelebbről is megnézzük, hogyan viszonyulnak az agráriumban működő és az ágazattal üzleti kapcsolatban lévő cégek a fenntarthatóság, valamint a társadalmi felelősségvállalás elveihez. Elsőként a DuPont Magyarország Kft. budaörsi központjában jártunk.

Kora délután érkezünk a Budaörsön található DuPont irodába, ahol Szekeres Zita, a cég személyzeti vezetője fogad minket. Csendes, nyugodt környezetben ülünk le beszélgetni, így rögtön feltűnnek a szobában viruló cserepes növények.

Ezek a saját virágai? Nagyon szépek.
A cég biztosítja a szobanövényeket – mosolyodik el Szekeres Zita –, melyek hozzátartoznak a kollégák komfortérzetének növeléséhez. Szeretem, mert így otthonosabb körülmények között tudok dolgozni.

Ezek szerint a vállalat fontosnak tartja, hogy munkavállalói kellemes környezetben töltsék a munkaidejüket?
Természetesen, hiszen otthonos körülmények között a munka is jobban megy. Úgy gondolom, sokszor ez nem is annyira pénzkérdés, mint inkább a hozzáállás, az odafigyelés fontos. Az iroda kiválasztásánál például nem a mostanában divatos trendeket követtük, így nem egy nagy légterű irodát választottunk, hanem mindenkinek van saját szobája-kuckója. Ha mégis többen ülnek egy helyiségben, lehetőség van térelválasztók használatára. Az iroda berendezésénél is törekedtünk a dolgozók igényeinek legteljesebb kielégítésére. Bizonyos értékhatáron belül mindenki maga választhatja ki a bútorait, és rendezheti be a szobáját, hogy otthonosabban érezze magát. Van, aki nem is széken ül az irodában, hanem gerinckímélő labdán, mert neki úgy kényelmesebb. Az ebédidő szent, van egy nagy konyhánk, ahol kávé, tea, üdítő, gyümölcslé, ásványvíz áll a munkatársak rendelkezésére. Lehetőség van az otthonról hozott ebéd megmelegítésére és elfogyasztására, de lehet házhoz hozatni az ételt, vagy egy kis sétát követően a környéken megebédelni. – ezt mindenki maga dönti el. Értékesítőink munkakörülményeire még inkább vonatkozik az otthonosság, hiszen ők valójában a saját otthonukból intézik a munkával kapcsolatos ügyeiket, csak meghatározott időszakonként járnak be a budaörsi irodába.

Ez a rugalmas hozzáállás a munkaidőre is vonatkozik?
A DuPont nagy hangsúlyt fektet a saját dolgozóival kapcsolatos felelősségre. Számunkra a kollégák, mint emberek tisztelete az egyik legfontosabb szempont. Olyannyira komolyan vesszük, hogy a vállalati elvek és értékek között is szerepel. Amerikai anyavállalatunk személyzeti és CSR politikája, kultúrája a meghatározó itthon is. A vállalat minden egységénél rugalmas a munkaidő. Természetesen létezik törzsidő, hogy a megbeszéléseket, a közös munkát szervezni lehessen, de ezen kívül mindenki saját magának osztja be az idejét. A lényeg, hogy a munka határidőre készen legyen. A kismamákat rugalmas munkaidővel segítjük a fokozatos visszailleszkedéshez. Egyes munkakörökben lehetőség van hat órás részmunkaidőre is, ami a kisgyermekeket nevelőknek nagy segítség. Ügyelünk továbbá a munkaidő és a szabadidő helyes arányának betartására, valamint nagy hangsúlyt fektetünk dolgozóink egészségére és biztonságára is.

Mit jelent ez pontosan? Egészségbiztosítás, balesetbiztosítás, netán üzemorvosi ellátás?
Úgy vélem, ez nagyon sokrétűen kap teret nálunk. Van egy szerződött foglalkozásegészségügyi-szolgáltatónk, amelynél minden dolgozónknak saját kártyája van. Évente egy alapos szűrővizsgálat jár és kötelező is, de ha bármilyen gondjuk van, akkor a munkatársak év közben is igénybe vehetik a szolgáltatásokat. Az ellátás akár Budapesten, akár a szerződött vidéki partnereknél elérhető, ami főként a vidéki kollégák számára előnyös. Ezen kívül a DuPont minden alkalmazottjára köt egy nagy értékű kockázati biztosítást, ami egy tragédia esetén jelentős anyagi támogatást jelent a dolgozó családjának. Sajnos előfordult már, hogy szükség volt erre. Ha valakivel esetleg baleset történik (pl. sportbaleset vagy háztartási baleset), akkor azonnal elindul egy belső kommunikációs folyamat, melynek során felhívjuk a kollégák figyelmét arra, hogyan lehet elkerülni a hasonló eseteket. Az anyavállalatunktól is rendszeresen érkeznek a biztonságot növelő ötletek, melyek többnyire a mindennapi életben előforduló veszélyekre és azok elkerülésére hívják fel a figyelmet. A H1N1 vírus megjelenésekor az anyacég kockázatcsökkentő védőcsomagokat (maszkok, fertőtlenítők, kesztyűk stb.) állított össze minden dolgozójának. Ezeket az irodában elzárva tartjuk és létezik egy belső utasítás arra az esetre, amikor minden alkalmazottnak haladéktalanul kiosztjuk ezeket a csomagokat. A biztonság terén előtérben van a közlekedéssel kapcsolatos biztonság, mivel az értékesítő kollégák sokat utaznak. A munkatársak rendszeresen vesznek részt ún. defenzív vezetéstechnikai tréningen, ahol megtanulhatják, gyakorolhatják, hogyan tudják elkerülni a baleseteket, vagy egy már elkerülhetetlen baleset esetén csökkenteni a testi épséget, netán az emberéletet fenyegető kockázatot. A visszajelzések pozitívak. Kollégáink hasznosnak tartják ezeket a képzéseket, és bár évről-évre vannak ilyen típusú tréningek, minden évben tanulnak valami újat. Másrészről a céges autók kiválasztásánál is fontos szempont a biztonság, így az anyavállalat szigorú belső előírásai alapján csak olyan autókat vásárolunk, amelyek biztonságtechnikai szempontból is megfelelnek a cég elvárásainak. A céges autók a legkorszerűbb biztonságtechnikai eszközökkel vannak felszerelve, úgymint ABS, ESP, elülső és oldalsó légzsákok, ködlámpák, xenon világítás, fűthető tükrök és szélvédők stb. Még az autók színét is a közlekedésbiztonsági szempontok alapján választjuk meg. Fontos, hogy jól láthatóak legyenek az utakon, így például a fekete vagy sötétkék színek szóba sem jöhetnek. A DuPont élen jár abban is, hogy szinte elsőként tiltotta meg a vezetés közbeni telefonálást még kihangosító esetén is, mivel a legújabb kutatások alapján a telefonálás elvonja a vezető figyelmét.

A válság hatásai miben érhetők tetten a DuPont falain belül? Szükségessé vált esetleg emiatt megszorításokat bevezetniük, új megoldásokat keresniük vagy bizonyos tevékenységeket elhagyniuk?
A kép elég vegyes. A válság miatti elbocsátások szerencsére nem érintették közvetlenül a hazai leányvállalat dolgozóit, de az anyavállalatnál sajnos előfordult erre is példa. Ezért a dolgozóink önként vállalhatták – és többen vállalták is –, hogy rövidebb munkaidőben, kevesebb bérért dolgoznak, így mentve meg külföldi kollégáik munkahelyét. Az európai központunk Genfben, a közép-kelet-európai központunk Varsóban van, így korábban sokat kellett utaznunk. Mostanában – főként a válság hatására – kevesebb a cégen belüli utazás, helyette telefonkonferenciákat tartunk. Az utazások visszaszorulásával nem csak költséget takarítunk meg, hanem a széndioxid kibocsátásunkat, és így a környezeti terhelést is csökkentjük. A költségcsökkentés miatt tavaly Karácsonykor a szokásos, központilag szervezett összejövetelünk is elmaradt. Ám a legösszetartóbb alkalmazottak (a növényvédő szer üzletág dolgozói) megszervezték, hogy mégis legyen közös karácsonyi ünnep. Így felosztották maguk között, hogy ki, milyen ételt-italt hoz, és mindenki adott valamilyen ajándékot annak, akinek a nevét kihúzta, azaz mégsem maradt el a karácsonyi ajándékozás.

Az elmondottak alapján úgy tűnik, hogy Önöknél egy összetartó csapat, jó hangulatban dolgozik együtt. Ehhez természetesen az is kell, hogy a cég a fenti intézkedéseivel megteremtse a megfelelő hátteret. Jól gondoljuk?
Igen, büszkén mondhatom, hogy igazi csapat vagyunk. Év elején több szervezeti egység is szervezett dolgozói ötletbörzét, hogyan lehetne csökkenteni a költségeket. Olyan ötletek is felmerültek, amelyek nem csak a költségeinket csökkentik, hanem azt is mutatják, hogy kollégáink komolyan veszik a felelősséget a munkahelyük és a tágabb környezetük iránt is. A műanyag palackokat és kupakokat, a papírhulladékot, valamint az újságokat szelektíven gyűjtjük. Eddig felváltva oldottuk meg, hogy az így összegyűlt hulladékot egy szelektív gyűjtőhelyre szállítjuk. Idén július 1-jétől pedig már szervezetten folyik a szelektív hulladékgyűjtés az irodaházban. Amit nem muszáj, nem nyomtatunk ki, és belső adminisztrációra a lapok másik oldalát is felhasználjuk, így kevesebb papír fogy. A cégnél összesen két színes nyomtatót használunk, és csak azt nyomtatjuk ki színesben, amit feltétlenül szükséges. Mivel évközben ritkán fordul elő, hogy mindenki együtt van – ki erre, ki arra járja az országot –, ezért minden alkalmat megragadunk, hogy egy kicsit együtt lehessünk. Erre is jó például az, amikor évente egyszer összejövünk egy csendes vidéki zugban, és „építjük a csapatot” – ahogy mondani szokás –, azaz együtt vagyunk, beszélgetünk, pihenünk. Ha csak tehetjük, innen a központból is gyakran megyünk olyan szakmai rendezvényekre, ahol találkozhatunk mind a saját kollégáinkkal, mind az ügyfeleinkkel, a partnereinkkel. Nagyon fontosak a személyes kapcsolatok, minden szinten. Legutóbb a DuPont Juniális rendezvényen vettem részt, amely kiváló lehetőséget adott arra is, hogy közelebb hozza egymáshoz a központi irodában és a vidéken dolgozó kollégákat.

Köszönjük a beszélgetést.

Interjúsorozatunkat folytatjuk. Reméljük, hogy sikerül megszólaltatnunk további piaci szereplőket is. Így egy kicsit más, eddig talán kevésbé megszokott szemszögből ismerhetjük meg azokat a cégeket, amelyek képviselőivel, termékeivel vagy szolgáltatásaival nap mint nap találkozunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság márka csr agrárium vállalati felelősség növényvédő szer

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr431271159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.