RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

A válság hatására átalakulnak a vállalatfinanszírozási stratégiák

2009.06.16. 10:00 :: Pólya Árpád

Több vállalatvezető gondolja úgy, hogy cége esetleges hitelkérelmét elutasítanák a bankok

A magyarországi vállalkozások körében jelentősen nőtt azon vállalatvezetők aránya, akik úgy gondolják, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges hitelbírálat során. Emellett azok a cégek is pesszimistábbak, akik bíznak a sikeres hitelkérelemben. Továbbra is a bankhitel számít az elsődleges finanszírozási formának, azonban kevesebben tervezik igénybe venni a közeljövőben – állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

A GfK Hungária évente vizsgálja a hazai vállalkozások bankolási szokásait. A legutóbbi, 2009 elején készített felmérés eredményei szerint az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen csökkent azoknak a cégeknek az aránya, akik bíznak abban, hogy hitelkérelmüket a hazai bankok pozitívan bírálnák el. Ezzel a ténnyel együtt átalakulás figyelhető meg a vállalatvezetők finanszírozási stratégiájában is.

A GfK Hungária felmérése a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek pénzügyi szokásait, stratégiáit vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy a 2007 utolsó negyedévében mért 7,5 százalékról 2008 utolsó negyedévére 13,5 százalékra emelkedett azon vállalatvezetők aránya, akik úgy vélik, cégük hitelkérelmét elutasítanák egy banki hitelbírálat során.

A 2.000 cég megkérdezésével készült vizsgálat eredményei arra is rámutatnak, hogy azok a cégek, akik egyébként bíznak a sikeres hitelkérelemben, szintén pesszimistábbak az elérhető hitelösszeg mértékét illetően. A 2007-es 81 százalékról 73 százalékra esett azoknak az aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 10 százalékát elérő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.

A banki hitellehetőségek szűkülése természetesen hatással van a vállalkozások finanszírozási stratégiájára is.

Az egy évvel ezelőtt mért adatokhoz képest bizonyos átrendeződés figyelhető meg a vállalatok által figyelembe vett finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban is. Természetesen továbbra is a bankhitel a legfőbb finanszírozási forma, viszont 7 százalékponttal csökkent azok aránya, akik a közeljövőben tervezik igénybe venni. Ezzel szemben nőtt az állami vagy EU források, pályázati pénzek szerepe, csakúgy, mint (főleg a kisebb cégek esetében) a tagi kölcsönök jelentősége.

Főleg a kisebb cégek esetében jelentős néhány kényszerből igénybe vehető eszköz, például a forgóeszköz igény csökkentése, a kifizetendő számlák átütemezése, vagy amikor a tulajdonos magánszemélyként vesz fel hitelt.

Forrás: GfK Piaci Trend Hírlevél (A GfK Hungária „Corporate Banking Monitor” című tanulmánya megvásárolható. Részletek a www.gfk.tanulmanyshop.hu oldalon.)

Tapasztalataink szerint most olyan cégek is érdeklődnek a pályázati lehetőségek iránt, amelyek korábban egyáltalán nem kapcsolódtak be a pályázati rendszerbe. Nem véletlenül, hiszen első látásra a pályázati forrás ingyen pénznek tűnik. 

 

Persze csak úgy tűnik, mivel vannak olyan előírások, kötelezettségek, amelyeknek való megfelelés költségeket jelent a vállalkozás számára. Az uniós támogatás egyik nagy hátránya például, hogy nem mindig akkor van pályázati kiírás, amikor a vállalkozásnak éppen szüksége lenne rá, és ha van is, akkor általában a pályázati kiíráshoz kell hangolni a projektünket.

Ha van elképzelésünk, ami összehangolható a pályázati kiírással, és elviekben jogosultak vagyunk a támogatásra, akkor az utófinanszírozás lehet az, ami a pályázatok által kínált "ingyen" pénzt megdrágítja. Gondos tervezéssel még ez a költség is csökkenthető.

Észre kell azonban vennünk, hogy a vissza nem térítendő támogatás mellé önerőt kell biztosítanunk. Ezt saját forrásból vagy hitelből tudjuk megtenni. Azt is mérlegelnünk kell, hogy a kereslethiány ettől nem fog enyhülni, vagyis a támogatás elnyerése nem fog új megrendeléseket hozni. Az egyre szűkösebb erőforrások elosztásakor tehát több szempont figyelembe vételére is szükségünk lesz.

Mi a teendő, ha a pályázat mellett döntöttünk?

A sikeres pályázat kulcsa a tenderdokumentáció alapos áttanulmányozása után elkészülő, jól megkomponált üzleti terv. Ennek megírását nem tudjuk megspórolni ebben az esetben sem, ahogyan hitelfelvétel esetén is kéri a bank. A tervnek minden esetben tartalmaznia kell a kiírási feltételekkel összhangban lévő, pontosan meghatározott fejlesztési célokat, az ezek által nyújtott előnyöket, a középtávú eredményterveket és a jövedelmezőségi számításokat. Elengedhetetlen még a versenytársak elemzése és a megvalósítás lépései, a hozzájuk tartozó költségekkel és azok forráshátterével.

A terv elkészítése során vegyük számításba a lehetséges fejlesztési irányokat és azok prioritásait (a sürgősség és fontosság figyelembe vételével). Írjuk le, hogy mit és miért akarunk végrehajtani. Fogalmazzuk meg, hogy milyen eredményt várunk az adott fejlesztéstől.

Ha elkészült az üzleti terv, akkor először is el kell fogadnunk, illetve fogadtatnunk az érintettekkel, másrészt el kell köteleznünk magunkat és a kivitelezésben résztvevőket a megvalósítás mellett. Ha ezen is túl vagyunk, akkor jöhet a kivitelezés.

Természetesen mindenki arra törekszik, hogy az adott körülmények között a lehető legkedvezőbb feltételrendszer keretében jusson forráshoz. A pályázat, hitel, tőke hármas közül a legelőnyösebb feltételeket általában a pályázat kínálja a kis- és középvállalkozásoknak. Így elmondható, hogy a pályázati pénz egy olcsó finanszírozási forma, amit célszerű igénybe venni, ha éppen adódik rá lehetőség. Persze csak akkor, ha a megvalósításra váró projekt illeszkedik a vállalkozás stratégiájához, amely az üzleti tervben szerepel.
 

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat hitel válság fejlesztés támogatás kkv üzleti terv helyzetelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr401190406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása