RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Adatbázisok legális használata - menteni a menthetőt

2009.06.02. 17:10 :: Varanka Mariann

Rohamosan növekszik a SPAM miatt kiszabott bírságok száma

Az elmúlt három évben, a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz érkezett kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatos megkeresések száma erőteljes emelkedést mutat. Míg 2006-ban 367 megkeresés érkezett a Hatósághoz, addig 2007-ben már 1025, 2008-ra pedig ez a szám elérte az 5767 darabot. A tendencia leginkább a kéretlen elektronikus hirdetések intenzív szaporodását mutatja, de egyben jelzi a fogyasztói tudatosság növekedését is, mivel a bejelentőik száma is jelentősen gyarapodott.
 
Ha a Hatóság által kéretlen elektronikus hirdetés (más néven spam) küldése miatt kiszabott bírságokat tekintjük, mind a kiszabás gyakorisága, mind a bírságok alkalmi és együttes összege jelentősen emelkedett 2008-ban a korábbi évekhez képest. 2008-ban 90 esetben történt bírságolás, összesen 16.965.000 Ft összegben, amely összegből 8 millió forint egyetlen, lakóparkok építésével foglalkozó vállalkozás terhére került megállapításra.
 

A kiszabott bírságok megfizetési hajlandósága a korábbi évekhez képest 2008-ban sem növekedett, így az ügyek közel 90 százalékában továbbra is az APEH közreműködése szükséges, amely közreműködés előbb vagy utóbb, de - a tapasztalatok szerint - többnyire sikerrel jár. Az egyetemleges felelősség miatt pedig még könnyebb dolga lesz a hatóságnak, hiszen ha az eljárás alá vont egyik cég fizetésképtelen, a Hatóság követelheti a bírságot a hirdetés elkészítésében, kiküldésében közreműködő másik cégtől, vagy attól, akinek érdekében küldték ki jogellenesen a reklámot.
(forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság és Dr. Kulcsár Zoltán, adatvédelmi szakértő)
 
A 2008. szeptember 1.-től hatályos a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. tv. (röviden Grt.) alapján május 31-től kizárólag azoknak lehet legálisan email-t küldeni, akik nem magánszemélyként olvassák a leveleket, vagy ha magánszemélyként olvassák, akkor a levél küldőjének rendelkeznie kell a címzett lakcímével is
 
 
Mi a teendő?
 
  1. A már meglévő adatbázisokban szereplő régi feliratkozóknak 2009. május 31.-ig lehetőséget kellett adni arra, hogy megadják a lakcímüket, vagy leiratkozzanak a levelezési listáról. Ennek hiányában a meglévő adatbázisok az új törvény alapján legálisan nem használhatók fel a jövőben.
     
  2. Az újonnan feliratkozókat pedig csak az új rendszernek megfelelően lehet kezelni, azaz a feliratkozáskor nyilatkozatot kell kérni tőlük arról, hogy magánszemélyként vagy nem magánszemélyként iratkoznak fel. Ha magánszemélyként, akkor el kell kérni a lakcímüket is, a feliratkozásukat csak kitöltött lakcím adatokkal szabad elfogadni. (Más kérdés, hogy a törvény nem kötelezi a címlista tulajdonosát a lakcím ellenőrzésére. Tehát, ha valaki nem valós lakcímet ad meg, attól még a feliratkozása szabályosnak tekinthető.)   
     
  3. Van egy 3. lehetőség is. Ez pedig az, hogy a feliratkozási feltételeken kell változtatni – erről természetesen tájékoztatni kell a feliratkozókat is -, mégpedig oly módon, hogy a címlista tulajdonosa eleve kiköti, hogy csak céges feliratkozóknak szánja az információit. Példa az ilyen típusú feliratkozási feltételekre: „A www.azöndomainje.hu weboldalon kezdeményezett feliratkozás egyben a feliratkozási feltételek kifejezett elfogadását jelenti, azaz a blog értesítő és/vagy a hírlevél feliratkozással Ön kijelenti, hogy az Ön által megadott e-mail cím céges használatú, lévén, hogy weboldalunk információi csak cégeknek szólnak, és kizárólag ilyen érdeklődésre tarthatnak számot. Jelen feliratkozásával kifejezett előzetes hozzájárulását adja, hogy a fenti weboldalról elektronikus leveleket fogadjon, amelyek bizonyos esetekben reklámot is tartalmazhatnak.” (Lásd még itt is.)
Ha a fenti téma mélyebben érdekli, kattintson ide, ahonnan ingyenesen letöltheti az új direkt marketing szabályokat összefoglaló e-könyvet.

 

3 komment

Címkék: marketing spam hirdetés reklám internet kommunikáció adatbázis szabályozás agrármarketing

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr381159566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cafe latte 2009.06.03. 21:12:43

Én mint teljesen laikus nagyon örülök, hogy ehhez az információhoz hozzájutottam, igaz ez engem megnyugtat de a spam-ek küldőit mintha nem nagyon zavarná.
Lehet, hogy rosszindulatnak hangzik amit írok, de azt hiszem, hogy más is aki hozzám hasonlóan napi 20 SPAM-et kap a NEMCÉGES e-mailjére, nem vagyunk ilyenkor olyan idegállapotban, hogy mosolyogjunk, tehát igenis megérdemlik azok akik gyártják ezeket az üzeneteket, hogy megfizessék azért a büntetést amiért kérdezés nélkül használják a postafiókomat minden szemét elhelyezésére.

Még jó, hogy a nagy multiknál elég stabil lábakon áll az informatika, nálunk legalábbis sikerült elérni, hogy az összes SPAM ki lett szűrve és azokat meg sem kapjuk. Most már csak abban kell bízni, hogy tényleg csak a SPAM-eket szűrik ki... De még mindig jobb, mint állandóan "delete-delete"-elni, hogy ne folglaja el az amúgy is kicsi tárhelyet a levelező szerverünkön.

Lehet, hogy érdemes lenne itt közretenni, hogy hova is kell írni ha valakinek már tényleg betelt a pohár és jelenteni akarja az esetet.

Pólya Árpád · http://www.agrostratega.blog.hu 2009.06.04. 21:34:13

Kedves Gerevik! A kérés jogos, ezért külön köszönöm a hozzászólást.

Ha kéretlenül elektronikus hirdetést (spamet) kap, döntésétől függően különböző szervek előtt, különböző törvényi rendelkezések alapján van lehetősége eljárást indítani. Az eljárásokat egymástól függetlenül külön-külön, vagy akár egyszerre, egymás mellett is kezdeményezheti.

Amennyiben azért kíván panaszt tenni, mert anélkül küldtek Önnek elektronikus hirdetést, hogy ehhez előzetesen hozzájárult volna, úgy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (www.nhh.hu) Hivatalától kérheti a felügyeleti eljárás megindítását. Ha az elektronikus hirdetéssel összefüggő gazdasági reklámtevékenységet kifogásolja, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (www.nfh.hu/portal/), illetve a Gazdasági Versenyhivatalnál (www.gvh.hu/gvh/alpha) tehet bejelentést. Ha személyes adatainak kezelését sérelmezi, úgy választása szerint az adatvédelmi biztoshoz (abiweb.obh.hu/abi/) vagy a területileg illetékes bírósághoz (vagy egyszerre mindkettőhöz) fordulhat. Ha úgy érzi, hogy a spam személyhez fűződő jogait sérti, úgy ezen a címen a bíróságtól kérhet jogorvoslatot.

Forrás és további részletek: www.nhh.hu/index.php?id=hir&cid=1279&mid=969&lang=hu

Az adatvédelemmel kapcsolatos további segítségért és tájékoztatásért az Adatvédelmi Biztoshoz lehet fordulni
(címe: 1051 Budapest, Nádor u. 22., postacíme: 1387 Budapest Pf. 40,
telefon: (+36 1) 475 7186, 475 7100
(9-15 óra között,
telefax: (+36 1) 269 3541
E-mail: adatved@obh.hu

A "Kérelem az elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárás lefolytatása iránt" c. dokumentum letölthető innen: www.nhh.hu/index.php?id=hir&cid=1279&mid=969&lang=hu

A dokumentum kitöltésével és annak a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalához való eljuttatásával lehet kezdeményezni az eset kivizsgálását. Itt a személyes adatok megadása mellett az elektronikus hirdetés fontosabb adatait is szükséges megadni.

Fontos: "A Hivatal a kizárólag természetes személy címzett elérhetőségére az elektronikus hirdetésekre vonatkozó rendelkezések megsértésével küldött elektronikus hirdetések esetén vizsgálódik."

cafe latte 2009.06.05. 20:09:53

Nagyon köszönöm a gyors és nagyon részletes választ.
Remélem, hogy másnak is nagy segítséget nyújt majd.
:)