RÓLUNK

Professzionális stratégiai tanácsadás a hazai agráriumban működő vállalkozások számára a marketing, a kommunikáció, a PR és a piackutatás területén.

Hírlevél regisztráció

PORTFOLIO BLOGGER

Támogatás

Az AgroStratéga elkötelezett az innováció és a társadalmi szerepvállalás iránt, ezért lett Az Év Agrárembere díj Agrárkutatás kategóriájának támogatója 2016-ban, a Kertészet kategória támogatója pedig 2017-ben és 2018-ban.

HÍRBOX

 

Foglalkoztatók és foglalkoztatottak a mezőgazdaságban

2009.05.25. 16:13 :: Pólya Árpád

A gazdasági és adójogi környezet változásainak hatása az ágazatban regisztrált vállalkozások és munkavállalóik számának alakulására

Az 1990-es években a gazdasági átalakulással párhuzamosan gyökeres változások zajlottak a munkaerőpiacon is. A foglalkoztatottság és az aktivitás 1996-97-ben érte el a mélypontot, majd ezután a gazdasági stabilizálódás és a befektetések megélénkülésének hatására 2000-ig viszonylag gyors ütemű – évi 0,7-0,8 százalékpontos - emelkedésnek indult.

Az azóta eltelt időszakot 2007 közepéig – egy-egy rövid átmeneti fellendülést leszámítva - stagnálás közeli állapot jellemezte, ami azonban 2007 őszétől romlásba fordult. Noha a 2007. év vége óta mutatkozó romló tendenciák 2008 nagy részében még nem erősödtek meg túlzottan, az év végétől már változni látszik a helyzet. A gazdasági növekedés globális lassulása és a fontosabb exportpiacainkon tapasztalható recesszió különösen érzékenyen érinti a hazai gazdaság exportorientált nagyfoglalkoztatóit és ezen keresztül a beszállítóikat is.

A munkanélküliek száma a januári és februári hónapokban már gyors romlást mutat 2008 azonos időszakához képest. A KSH szerint 2009 I. negyedévében a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 764 ezerre csökkent, a munkanélkülieké 403 ezer főre emelkedett, ami 9,7%-os munkanélküliségi rátát jelent.

A foglalkoztatottak létszámának fent leírt változása az ágazati struktúrát sem hagyta érintetlenül. A 90-es évek elején a mezőgazdaság még több mint 11%-át adta a foglalkoztatottaknak, ám ez 2008-ra 4,5%-ra csökkent. Az arányában kevesebb, mint felére csökkenő súly a létszámban még ennél is nagyobb változást takar, hisz az 1992-ben a szektorban foglalkoztatott 460 ezer fős létszám mára 174 ezer fős szintre (37,8%) apadt (1. ábra).

Miközben a mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatottak száma folyamatos csökkenést mutat, addig - az ágazatban működő – vállalkozások számában történt változás hasonló tendenciája 2007-ben megfordult.

A KSH adatai szerint a regisztrált gazdasági szervezetek száma 2007. december 31-én 1 millió 325 ezer volt (1. táblázat). Ez 49 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ezen belül a II. félévi növekedés 43 ezer. A regisztrált vállalkozások számának nagymértékű emelkedését a nyilvántartott egyéni vállalkozások számának decemberi kiugró növekedése okozta. A KSH jelentése szerint ennek oka, hogy az áfatörvény változásai miatt 2008-tól az őstermelőknek is adószámmal kell rendelkezniük, így a vállalkozások száma 2007 folyamán 4,2 százalékkal nőtt.

Az új bejegyzésű társas vállalkozások száma 3 ezerrel, 8,2 százalékkal haladta meg az előző évit. A legjelentősebb mértékben (5 ezerrel, 24,2 százalékkal) a korlátolt felelősségű társaságok regisztrációinak száma nőtt. A kft-k népszerűségében jelentősen közrejátszik, hogy a cégalapításhoz szükséges alaptőke nagysága jelentős mértékben csökkent.

Az őstermelők kötelező regisztrációja miatt a bejegyzések száma kiugróan magas volt az egyéni vállalkozások körében: 33 ezerrel, 61,9 százalékkal több egyéni vállalkozást jegyeztek be 2007-ben, mint egy évvel korábban. A regisztrált egyéni vállalkozók 60,6 százalékának volt vállalkozói igazolványa, számukban 2 százalékos, 8 és fél ezres csökkenést mért a KSH a 2006. decemberi állapothoz képest.

Mint ismeretes, a 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat. Ezért azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kellett magukat az APEH-nál, akik eddig még nem rendelkeztek adószámmal. Mivel az őstermelők számára az adószám kiváltásának határidejét meghosszabbították március 31-ig, az egyéni vállalkozások számában 2008. I. negyedévében következett be jelentős növekedés (2. ábra).

2008. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 654 ezer volt, 329 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ezen belül a II. félévi növekedés 30 ezer. A bejegyzett vállalkozások száma 328 ezerrel nőtt.

Az elmúlt év végén a KSH 561 ezer társas vállalkozást tartott nyilván, 5.7%-kal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma emelkedett, egy év alatt 35 ezerrel (13,5%), az év végén meghaladta a 292 ezret.

2008. II. félévének végén a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 1 millió volt. Számuk az első félévben 282 ezerrel, a másodikban 15 ezerrel, összességében 42,3 %-kal (297 ezerrel) nőtt az őstermelők kötelező adószám kiváltása miatt. A regisztrált egyéni vállalkozók 40%-ának volt vállalkozói igazolványa, számuk 6%-kal csökkent az előző év végén mért adathoz képest.

Főtevékenység szerint vizsgálva a vállalkozások számát a két legjelentősebb nemzetgazdasági ág 2007-ben az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás és a kereskedelem, javítás. E két nemzetgazdasági ágban tevékenykedett a vállalkozások több mint fele. 2007. december végén az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás részesedése 37,4%, a kereskedelem, javításé 17%. A mezőgazdasági ágazat 6,7%-os részesedésével a negyedik volt a harmadik helyezett építőipar (7,7%), és az ötödik helyezett egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (6,6%) között.

A vállalkozásokat főtevékenység szerint vizsgálva a nemzetgazdasági ágak közötti eloszlásuk jelentős átrendeződést mutat az őstermelők kötelező regisztrációja nyomán. A legtöbb vállalkozást 2008-ban ugyan továbbra is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tartják nyilván, ám a második helyre a mezőgazdaság lépett (3. ábra). Előbbi részesedése az összes vállalkozás számának 30,7%-a, utóbbié 24,9%. További jelentősebb ágazatok a kereskedelem, javítás (13,2%), az építőipar (6%), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (5,3%), valamint az ipar (5,2%).

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál 2006. október végén még 1,3 millió őstermelőt tartottak nyilván. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) viszont csak 700 ezren újították meg az őstermelői igazolványukat, és 600 ezren váltottak olyan betétlapot, amely termékeik piacra juttatásához szükséges. Hogy valójában mekkora az árutermelő tevékenységet végző őstermelői tábor, arról eddig valószínűleg egyik hivatalnak sem volt pontos adata. Az áfatörvényből fakadó új kötelezettség azonban arra is jó lehet, hogy az adóigazgatás pontosabb képet kapjon az őstermelői tevékenységet folytatókról.

Ez a cél valószínűleg nem is volt irreális, mivel az ágazatban regisztrált, vállalkozói igazolvánnyal nem, de adószámmal rendelkező „egyéni vállalkozások” száma 2008. december 31-én 356.908 volt. Ez a szám egy nagyságrenddel meghaladja a többi gazdálkodási formában működő összes regisztrált vállalkozás számának összegét (4. ábra).

A KSH-tól kapott szóbeli közlés szerint ennyi lehet azoknak a száma, akik őstermelőként árutermelő tevékenységet végeznek, és termékeiket rendszeresen értékesítik.

A mezőgazdasági munkák szezonális jellegéből adódó alkalmi munkavégzés még tovább árnyalja a foglalkoztatásról kialakuló képet. Az idényjellegű munkák miatt különösen a márciustól szeptember végéig tartó időszakban nő meg az alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozók száma. Amíg a szintén szezonális idegenforgalomban a cégek mintegy felére, addig a mezőgazdaságban működő vállalkozások hozzávetőleg negyven százalékára jellemző, hogy a szezonális munkaerőigényeket nagyrészt alkalmi munkavállalókkal elégítik ki.

Az alkalmi munkavállalás jogi szabályozásának további szigorodása és a kedvezőtlen gazdasági környezet tartóssá válása rövidesen átrendezheti az alkalmi munkavállalás piacát is. Érdemes lesz rá időben felkészülni egy olyan kitett ágazatban, mint a mezőgazdaság.
 

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság piackutatás helyzetelemzés őstermelő agrárium generációváltás élelmiszer gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://agrostratega.blog.hu/api/trackback/id/tr791163605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.